Kanker en het coronavirus

Het is begrijpelijk dat het coronavirus vragen bij je oproept. Bijvoorbeeld als jij, of iemand die je kent, kanker heeft (gehad). En je wilt weten wat de gevolgen zijn. Hier vind je antwoord op vragen over het coronavirus en kanker.

Vragen over corona en kanker

Veel kankerpatiënten zijn ouder dan 60 jaar en hebben ook andere ziektes zoals diabetes, long- of nieraandoeningen. Zij hebben dan een verhoogde kans om ernstiger ziek te worden van het coronavirus. 

Artsen onderzoeken of kanker zelf een hoger risico geeft op complicaties bij corona. Uit een eerste analyse blijkt dat bepaalde groepen kankerpatiënten een groter risico hebben op een ernstig beloop van het coronavirus. Dit geldt voor mensen met bloedkankers en longkanker. 

We adviseren om altijd in overleg te gaan met je behandelend arts over jouw persoonlijke risico.

Corona kan gevolgen hebben voor je behandeling voor kanker. Soms is het nodig om de behandeling uit te stellen of aan te passen tot je hersteld bent van corona. 

Voor bepaalde risicogroepen start in het najaar van 2024 een nieuwe vaccinatieronde:

  • mensen vanaf 60 jaar
  • mensen van 18 tot en met 59 jaar die ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen
  • kinderen en volwassenen die erg ziek kunnen worden door corona (bijvoorbeeld door een ernstige afweerstoornis)
  • zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten

De najaarsronde is van 16 september tot en met 6 december 2024

Meer informatie over de vaccinatie in 2024 vind je bij het RIVM

Er is geen bewijs dat kankerpatiënten extra risico lopen op (ernstige) bijwerkingen na coronavaccinatie. Zoals bij vrijwel iedereen zijn de bijwerkingen meestal mild tot matig. Bijvoorbeeld pijn op de injectieplaats, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, en soms koorts.

Bij sommige mensen met een (ernstige) afweerstoornis werken de vaccinaties minder goed. Zij kunnen eventueel extra vaccinaties krijgen. Dit geldt onder anderen voor:

  • mensen die een beenmerg- of stamceltransplantatie kregen
  • mensen met bepaalde vormen van bloedkanker
  • kankerpatiënten die zijn behandeld met chemotherapie en/of checkpointremmer, korter dan 3 maanden voor de coronavaccinatie

Overleg altijd met je arts over het beste moment van vaccineren (voor, tijdens of na de behandeling) en of je extra vaccinaties nodig hebt. 

Op rivm.nl lees je meer over vaccinatie bij mensen met een afweerstoornis

Niet wachten met klachten

Heb je zorgen over kanker, klachten die je eerst niet had, of twijfel je over een bezoek aan de arts? Neem dan contact op met je (huis)arts.

Meer informatie over corona

  • bij het RIVM vind je meer informatie over corona en vaccinatie