KWF in je testament
Hoe werkt een testament opstellen en nalaten aan KWF?
Wat laat ik na, aan wie en waarom? Er komen vermoedelijk veel vragen bij je op als je nadenkt over een testament opstellen. En als je dit voor jezelf op een rijtje hebt gezet, is de volgende vraag waarschijnlijk: hoe regel ik alles? Wil je nalaten aan een goed doel? Wil je een KWF donatie doen na je overlijden? Je kunt dit op verschillende manieren in je testament laten zetten.
Erfenis of legaat
Je kunt KWF op 2 manieren in je testament opnemen:
- Door KWF te benoemen als (mede)erfgenaam. Je bepaalt zelf welk recht wij krijgen op (een deel van) je nalatenschap. Je kunt meerdere personen of goede doelen tot erfgenaam benoemen;
- Door KWF te benoemen tot legataris. KWF krijgt dan een legaat. Dit is een vastgesteld geldbedrag, een percentage van je nalatenschap of een bepaald goed. Bijvoorbeeld 1.000 euro, 10% van je nalatenschap, een schilderij of een huis.
Vruchtgebruik
Goed om te weten: je kunt 1 of meerdere eigendommen nalaten onder het recht van vruchtgebruik. Naasten kunnen dan jouw eigendommen blijven gebruiken tot een moment dat jij zelf gekozen hebt. Je partner kan bijvoorbeeld in je huis blijven wonen totdat hij of zij overlijdt. Zo steun je KWF via je testament, en laat je ook je dierbaren goed verzorgd na.
Bespreek je wensen met de notaris
Het geeft een hoop rust als je weet dat na jouw overlijden alles goed is geregeld. Bespreek daarom altijd je wensen met een notaris. Je beslist zelf welk deel van de erfenis je nalaat, de notaris informeert je over de mogelijkheden, kosten en geeft advies. Het laten opmaken van een testament gaat altijd via een notaris.
Nalaten aan iets dat je belangrijk vindt
Wil je dat je nalatenschap op een specifieke plek terechtkomt? Een bepaald kankeronderzoek bijvoorbeeld? Laat ons dit weten, zodat we samen met jou kijken naar de mogelijkheden. Je kunt contact opnemen via ons algemene nummer 020 - 570 05 00 of [email protected].
Veelgestelde vragen:
Wat je niet kunt opnemen in een codicil is het nalaten van geldbedragen, verzamelingen, onroerend goed en bijvoorbeeld je auto of fiets. Daarvoor moet je bij een notaris een testament laten opmaken.
In een codicil kan je wel speciale wensen over je uitvaart kenbaar maken of dat je bepaalde goederen aan bepaalde personen of instellingen nalaat. Dit kan echter alleen als het gaat om lijfstoebehoren (zoals kleding en sieraden) en bepaalde zaken die bij je inboedel horen. Deze goederen, met uitzondering van kleding, moeten stuk voor stuk in het codicil genoemd worden.
De kosten voor een testament beginnen gemiddeld rond de € 500 euro inclusief btw. De uiteindelijke kosten zijn vooral afhankelijk van je wensen en situatie. Om meer inzicht te geven in hoe het opstellen van een testament werkt hebben wij een stappenplan voor je gemaakt.
Laat je na aan KWF, dan ontvangen we na overlijden een gift via je testament. Ons team juristen, allen gespecialiseerd in het familie- en erfrecht, zorgt voor een zorgvuldige afwikkeling, geheel naar jouw wens. Met jouw hulp kunnen wij nog meer onderzoeken financieren. We zijn je daar heel erg dankbaar voor.