Bevolkingsonderzoek darmkanker
Zo kunnen we darmkanker vroeg ontdekken
Iedereen van 55 tot en met 75 jaar krijgt 1 keer per 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Je doet zelf thuis een poeptest (ontlastingstest) en die stuur je naar het lab. De dokter onderzoek of er bloed in je poep zit. Je kunt dan darmkanker hebben, of een afwijking die later darmkanker kan worden.
Elk jaar ontdekken artsen door bevolkingsonderzoek meer dan 3.000 darmtumoren en nog veel meer poliepen. Een poliep kan later ook darmkanker worden. Lees meer over darmkanker.
Welke klachten kunnen wijzen op darmkanker?
Heb je klachten bij je buik? Wacht dan niet tot je een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker hebt.
Maak een afspraak bij je huisarts bij deze klachten:
- een tijd problemen met poepen: je kunt niet poepen of je hebt diarree. En je weet niet waarom
- bloed of slijm bij je poep
- je voelt dat je moet poepen, maar er komt niets
Deze klachten kunnen door darmkanker komen. Maar het kan ook iets anders zijn. Soms stuurt je huisarts je naar het ziekenhuis voor meer onderzoek.
Check de 10 symptomen die kunnen wijzen op kanker
Maag-darm-leverarts Evelien Dekker (AMC, Amsterdam) adviseert bij klachten:
Ga naar de huisarts bij bloed in de ontlasting, buikpijn of veranderingen in je ontlasting. Darmkanker kan erfelijk zijn. Vraag na of 1 van je directe familieleden het had. Dit kan betekenen dat je zelf ook een hoger risico hebt. En dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Darmkanker is vroeg op te sporen en goed te behandelen.
Meer informatie
- over het bevolkingsonderzoek
- over de uitnodiging en uitvoering van het onderzoek
- Op Steffie.nl vind je uitleg over het bevolkingsonderzoek in filmpjes. Deze worden ook voorgelezen. En je kan kiezen voor andere talen: Engels, Turks en Arabisch
Of kijk hieronder bij veelgestelde vragen.
Vragen over onderzoek en uitnodiging
Met dit onderzoek kan de dokter darmkanker vroeg ontdekken. Of soms al afwijkingen die nog geen darmkanker zijn, maar het wel kunnen worden:
- Je overlevingskansen zijn dan beter. Wordt darmkanker vroeg ontdekt? Dan is de kans dat je na 5 jaar nog leeft 95%
- Je hebt soms een minder zware behandeling nodig
Bevolkingsonderzoek kan over een tijd 2.400 sterfgevallen per jaar door darmkanker voorkomen.
Het RIVM is verantwoordelijk voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het coördineert, bepaalt de eisen waaraan het onderzoek moet voldoen en zorgt voor voorlichting.
Het Bevolkingsonderzoek Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoek. Zij stuurt de uitnodiging en de uitslag.
Je krijgt een uitnodiging thuis gestuurd. De eerste krijg je vanaf je 55e. Je hoeft er niet zelf voor te bellen.
Je krijgt vanaf je 55e een uitnodiging om mee te doen aan bevolkingsonderzoek. Vanaf die leeftijd wordt je kans op darmkanker groter. De meeste mensen die darmkanker krijgen zijn ouder dan 55 jaar.
Het bevolkingsonderzoek is 1 x per 2 jaar. Veel darmtumoren groeien langzaam. Uit onderzoek blijkt dat 1 keer per 2 jaar een poeptest, een goede manier is om darmkanker op tijd te ontdekken. Meestal is het dan goed te behandelen.
Darmkanker komt voor je 55e veel minder vaak voor dan daarna. Vandaar dat je voor die leeftijd nog geen onderzoek krijgt.
Boven de 75 jaar groeit een tumor meestal heel langzaam. Het kan zijn dat je darmkanker tijdens het bevolkingsonderzoek ontdekt waar je anders nooit last van gehad zou hebben. Je krijgt dan onnodig een behandeling die zwaar kan zijn.
Bevolkingsonderzoek is niet verplicht. Jij bepaalt of je hieraan mee wilt doen.
Wij adviseren om mee te doen. Doe je elke 2 jaar een test? Dan is de kans dat je darmkanker op tijd ontdekt groot.
Vragen over de poeptest
- Je krijgt thuis een envelop met een poeptest
- Daarbij zit een folder, een buisje waarmee je thuis een beetje poep kunt verzamelen, een gebruiksaanwijzing, een zakje, en een retourenvelop
- Je stopt zelf wat poep in het buisje
- Je stuurt het buisje met de poep terug in de retourenvelop
Vragen over uitslag en vervolgonderzoek
Na ongeveer 2 weken krijg je de uitslag van de test per post. Er zijn 2 uitslagen mogelijk:
- Er is geen vervolgonderzoek nodig. Je hoeft niets te doen
- Er is vervolgonderzoek nodig. Je krijgt extra onderzoek in het ziekenhuis. Je beslist zelf of je dit wilt doen
Op de site van het bevolkingsonderzoek lees je meer over de uitslag
Het onderzoek bestaat uit 2 delen:
- Een gesprek met de dokter
- Een onderzoek van je darmen. De dokter gaat met een buisje via je anus in je darmen. Dit heet een coloscopie
Nee, dat hoeft niet. Het betekent alleen dat er bloed in je poep is gevonden. Dat kan ook door iets anders komen. Door een goedaardige poliep bijvoorbeeld, die misschien nooit kanker wordt. Daarom krijg je een extra onderzoek. De dokter kijkt dan wat er aan de hand is.
Je zit dan voor niets in spanning. En je krijgt een onderzoek dat je misschien niet zo fijn vindt. Toch adviseren wij om wel aan het onderzoek mee te doen. Maar het is een keus die jij moet maken.
Nee, helaas niet altijd. Je kunt onterecht worden gerustgesteld. Soms heb je wel darmkanker, maar wordt dit door het bevolkingsonderzoek niet ontdekt. Heb je bevolkingsonderzoek gehad en krijg je daarna klachten? Ga dan naar je huisarts.