Botkanker

Botkanker is geen uitzaaiing in het bot

Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 190 mensen botkanker.
Soms heeft iemand uitzaaiingen in de botten. Dat komt vaker voor. Sommige mensen denken dat dit ook botkanker is, maar dat is niet zo. Het is een uitzaaiing in de botten van een andere soort kanker. 

Meer over uitzaaiingen in de botten
Meer over botkanker

Doneer voor kankeronderzoek

Onze donateurs financieren ruim 600 onderzoeken naar kanker. Jij kunt ook meehelpen met elk bedrag – groot, of klein. Daarmee zorgen we samen voor doorbraken in levensreddend kankeronderzoek.

Veelgestelde vragen over botkanker

Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 190 mensen botkanker. Er zijn verschillende soorten botkanker. De meest voorkomende soort is osteosarcoom.

Het kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. De behandeling en vooruitzichten zijn bij kinderen anders dan bij volwassenen. 
Meer informatie over kanker bij kinderen vind je bij de Vereniging Kinderkanker Nederland en bij het Prinses Maxima Centrum

Uitzaaiing

Kanker in de botten bij volwassenen is meestal een uitzaaiing van een tumor ergens anders in het lichaam. Bijvoorbeeld van borst- of prostaatkanker. Dit is dan geen botkanker, maar uitgezaaide borst- of prostaatkanker.
Uitzaaiingen in de botten komen vaker voor dan botkanker.

Oorzaken

De precieze oorzaak van botkanker is niet bekend. Sommige dingen geven wel een grotere kans op een osteosarcoom:

  • sommige zeldzame erfelijke aandoeningen
  • eerdere bestraling of chemotherapie op een bot; dit is een hele kleine kans

De 1e klacht bij botkanker is vaak pijn, vooral ‘s nachts. Meestal rond of in het bot. Soms zie je een zwelling. Het kan zijn dat je bepaalde bewegingen niet meer goed kunt doen. Soms breekt een bot, doordat de tumor het bot verzwakt heeft.

Naar de huisarts

Pijn aan je botten of gewrichten of een zwelling hebben vaak een andere oorzaak dan botkanker. Toch is het goed om naar de huisarts te gaan als je deze klachten hebt en ze niet overgaan. Doe dat ook als je je zorgen maakt.

De klachten bij botkanker verschillen per persoon. Het ligt er aan op welke plek de tumor zit en hoe groot de tumor is. Soms voel je in het begin nog niets. Symptomen ontstaan vaak pas als de tumor wat groter is. Klachten die kunnen voorkomen op de plek waar de tumor zit:

  • pijn, vooral ’s nachts
  • soms een zwelling
  • soms kan je minder goed bewegen
  • soms breekt een bot zonder oorzaak

Ja dat kan. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing is. Van alle volwassen mensen met botkanker is na 5 jaar nog 68% in leven. De 10-jaarsoverleving is 66%. Deze cijfers kunnen wel per soort botkanker verschillen.

De overleving bij kinderen is anders. Stel je vragen hierover aan de arts.

Welke behandeling je krijgt verschilt per soort botkanker. En is ook afhankelijk van de grootte en plek van de tumor.
De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • een operatie
  • chemotherapie
  • bestraling

Soms krijg je een combinatie van behandelingen.

Lees meer over de verschillende soorten botkanker op kanker.nl

Ilse op haar fiets

Ilse verloor haar been

Ilse verloor haar been door botkanker. Ze traint nu voor de Ride for the Roses met haar handbike: "Als je grootste nachtmerrie uitkomt, moet je een doel hebben om na te streven.'"

Werken op kantoor

Kanker en werk

Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin?

Man in het bos

Botkanker is zeldzaam

1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Zij lopen vaak tegen extra problemen aan. Zoals minder behandelmogelijkheden en minder informatie. Betere zorg voor deze mensen vinden we extra belangrijk.

tiener

Kanker bij jongvolwassenen

Ben je jong en heb je kanker? Er zijn speciale zorgteams die jou als jongvolwassene kunnen helpen. Waarvoor kan je bij ze terecht?

portret vrouw met bloesem-campagne Voor het leven

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Onderzoeken botkanker

Wil je weten welke onderzoeken naar botkanker KWF financiert met steun van onze donateurs?

Man achter laptop

Vragen over botkanker

Op kanker.nl vind je meer informatie over botkanker, de symptomen, risico's, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis).

Platform Sarcomen - portret man

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen biedt informatie en persoonlijke ondersteuning aan patiënten met een sarcoom. Ook brengt de stichting patiënten in contact met lotgenoten.