Hersentumor

Betere behandeling hersentumoren

​​Jaarlijks krijgen ongeveer 1.340 mensen een hersentumor. Hersentumoren zijn vaak moeilijk te behandelen door de plek waar ze zitten. Een operatie kan riskant zijn en medicijnen kunnen de tumor niet altijd makkelijk bereiken.

Artsen onderzoeken hoe ze een hersentumor beter kunnen behandelen. Ze doen dit met steun van KWF-donateurs.

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?

Veelgestelde vragen over een hersentumor

Een hersentumor ontstaat in de hersenen. Ze zijn vaak lastig te behandelen door de plek waar ze zitten. Genezing is daardoor meestal moeilijk. 

Een hersentumor kan ook goedaardig zijn. Alleen kwaadaardige tumoren zijn kanker. Maar bij hersentumoren is dit verschil niet altijd duidelijk. Ook een goedaardige tumor kan op een plek zitten waar behandeling moeilijk is.

Jaarlijks krijgen ongeveer 1.340 mensen een kwaadaardige hersentumor. Het kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. Mannen krijgen vaker een hersentumor dan vrouwen.

Kanker in de hersenen is meestal een uitzaaiing van een tumor ergens anders in het lichaam. Bijvoorbeeld van borst- of longkanker. Dit is dan geen hersentumor, maar uitgezaaide borst- of longkanker.

Oorzaken

De precieze oorzaak van een hersentumor is niet bekend. Wel kan bestraling op de hersenen het risico licht verhogen. 

Nee, een hersentumor is niet erfelijk. Sommige hersentumoren komen wel vaker voor bij bepaalde erfelijke ziekten. Deze erfelijke ziekten zijn erg zeldzaam.

Een kwaadaardige hersentumor kan in het omliggende hersenweefsel ingroeien. De tumor kan ook uitzaaien naar andere delen van de hersenen of naar het ruggenmerg.

Een tumor in de hersenen kan invloed hebben op de werking van de hersenen. En daardoor klachten geven. Niet iedereen met een hersentumor heeft dezelfde symptomen. Welke klachten iemand heeft, hangt vooral af van: 

  • wat voor soort hersentumor het is
  • hoe groot de tumor is
  • hoe snel de tumor groeit
  • waar de tumor precies in de hersenen zit

Er zijn meerdere soorten hersentumoren. Hoe snel ze groeien is afhankelijk van de soort tumor. Sommige tumoren zijn agressiever en groeien snel. Anderen groeien langzaam. Ook zijn er hersentumoren die bijna altijd terugkomen na een behandeling.

Lees meer over de verschillende soorten hersentumoren op kanker.nl

De belangrijkste klachten van een hersentumor zijn:

  • aanhoudende hoofdpijn, soms gecombineerd met misselijkheid en overgeven
  • verandering in verstandelijk vermogen. Bijvoorbeeld geheugenproblemen of trager denken
  • verandering in gedrag
  • uitvalsverschijnselen, zoals 
    • verlamming
    • taalproblemen
    • problemen met zien of horen
  • epileptische aanvallen

Naar de huisarts

Een klacht als hoofdpijn komt veel voor en komt meestal niet door een hersentumor. Gaat de hoofdpijn niet over? Of heb je 1 of meer van de andere symptomen? Ga dan naar je huisarts.

Uitzaaiingen

Kanker in de hersenen is meestal een uitzaaiing van een tumor ergens anders in het lichaam. Ontstaat een tumor in de hersenen zelf? Dan is dit een hersentumor.

Meer over uitzaaiingen
Meer over een hersentumor 

Onderzoeken hersentumoren

Wil je weten welke onderzoeken naar hersentumoren KWF financiert met steun van onze donateurs?

portret vrouw met bloesem-campagne Voor het leven

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Portret man buiten

Als je niet meer beter wordt

Heb je kanker en kan je niet meer genezen? Dan richt de zorg zich op het remmen van de ziekte en/of het verminderen van de klachten. Dit is de palliatieve fase. Wat houdt dat in?

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Man achter laptop

Vragen over hersentumoren?

Op kanker.nl vind je informatie over hersentumoren, de symptomen, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis).

Logo Hersentumor.nl

Hersentumor.nl

Stichting hersentumor.nl geeft informatie over (leven met) een hersentumor voor patiënten en hun naasten. Ook vind je op de site informatie over hersentumoren bij kinderen.

Logo VOKK

Ouders, kinderen en kanker

De Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) steunt gezinnen met een kind met kanker en werkt aan optimale zorg voor kind en gezin in alle fasen.