Hoe help je iemand met kanker?
Tips voor naasten: thuis en op de werkvloer
Krijgt iemand kanker, dan staat zijn leven op z’n kop. Ook bij de dagelijkse dingen gaat niet alles meer vanzelf. Als partner, familie, vriend of kennis kan je hierin veel steun geven. Door te helpen met een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis bijvoorbeeld. Of in het huishouden. Of soms door alleen maar te luisteren.
Wat kun je doen om iemand die kanker heeft te helpen? Een aantal tips op een rij.
Verdeling van hulp
- Vraag welke steun iemand nodig heeft. Zoek samen uit wat jij doet en wat de ander graag zelf wil blijven doen.
- Help samen met iemand anders. De meeste dingen kun je ook met meerdere mensen uitvoeren door elkaar bijvoorbeeld af te wisselen.
Naar de dokter
- bied aan om iemand naar het ziekenhuis te brengen
- bied aan om mee te gaan naar belangrijke afspraken met de arts. 2 horen en onthouden meer dan 1. Vooral alleenstaanden kan dit erg helpen. Maar het kan ook helpen om de partner te ontlasten.
Hulp thuis
- Bied aan om te helpen met het huishouden
- Bied aan om te koken. Koken kost veel tijd en energie. Vraag of iemand voorkeur heeft voor bepaald eten. Of sommige dingen niet kan eten (bijvoorbeeld door de behandeling).
- Bied aan om op de kinderen te passen of om ze bijvoorbeeld naar school of sport te brengen
Hoe help je een collega met kanker?
- Is je collega nog in het ziekenhuis of thuis? Dan is het handig om een vaste contactpersoon voor te stellen.
- Soms wil een zieke collega het op werk niet (teveel) over de ziekte en behandeling hebben. Het kan een plek zijn waar je collega even niet patiënt is. Je kunt dan toch belangstelling tonen en vragen: ‘Ik wil graag vragen hoe het met je gaat. Maar vind je dat nu een goed moment?'
- Weet dat je collega last kan hebben van gevolgen van kanker. Ook jaren na behandeling. Iemand kan helemaal hersteld lijken, maar nog klachten hebben zoals vermoeidheid, concentratieproblemen of angst.
1 op de 2 mensen in Nederland krijgt kanker. Dat zijn jaarlijks zo'n 45.000 mensen die werken. Meer informatie over kanker en werk voor jou als werknemer of zzp-er of voor je werkgever vind je bij:
- KWF
- kanker.nl
- kanker en werk (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties)
Contact houden en een gesprek voeren
Veel mensen vinden het moeilijk om een gesprek te beginnen met iemand die ziek is. Ben je van nature niet zo’n prater? Dan is het extra moeilijk om het over een ingrijpende ziekte als kanker te hebben. Toch vinden de meeste mensen het fijn als je er ‘gewoon’ over praat.
Een aantal tips om een gesprek te voeren en contact te houden:
- het is niet erg om onzeker te zijn; je kunt duidelijk maken dat je niet goed weet wat je moet zeggen.
- zeg het met bloemen of stuur een mooie kaart. Schrijftips vind je op de site van Mens en Gezondheid.
- wees niet bang om initiatief te nemen. Je kunt laten weten dat je graag contact wilt, zonder dat je jezelf opdringt. Bijvoorbeeld via een app, mail of kaart.
- je kan het gesprek beginnen door te vragen: ‘Wil je het erover hebben?’
- door te vragen hoe het bijvoorbeeld vandaag met iemand gaat, kun je de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ minder beladen maken
- opmerkingen als ‘Wat zie je er goed uit!’ zijn goed bedoeld. Maar ze kunnen voor iemand die ziek is en zich misschien niet goed voelt vervelend zijn.
- kanker verandert iemands leven, plannen en verwachtingen van de een op de andere dag. Bedenk dat iemand boos en opstandig kan zijn en gun hem of haar de tijd.
- luister aandachtig naar het antwoord als je een vraag hebt gesteld
- soms heeft de ander even geen behoefte om te praten. Samen zijn, een gebaar, blik of aanraking kan al veel goed doen.
- ga samen iets doen dat past bij de lichamelijke conditie van iemand die ziek is
- bedenk dat iemand met kanker niet altijd de energie heeft voor sociale contacten
Wil je meer tips? Kijk op de site van Mens en Gezondheid.