‘Laat zien dat je er bent’

Portret student ervaringsdeskundigheid met stagebegeleider

Roselien van der Wielen-Arts is 22 weken zwanger als ze te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. 4 jaar later, inmiddels hersteld, volgt zij de opleiding Ervaringsdeskundige in Zorg en Welzijn aan Hogeschool Arnhem Nijmegen Zij doet praktijkervaring op in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Oncologieverpleegkundige Janita Veldman begeleidt Roselien tijdens haar stage.

Zichtbaar zijn

In het ziekenhuis werken ze voor het eerst met een ervaringsdeskundige in opleiding. Janita: “Het is een geheel nieuwe functie. We zijn echt samen aan het pionieren hoe Roselien die rol het beste kan vormgeven. Heel leuk om te doen.” 
Roselien: “Juist omdat het helemaal nieuw is, is het belangrijkste voor nu om zichtbaar te zijn. Richting zorgpersoneel en richting patiënt. Je moet echt laten zien dat je er bent. Ik vertel collega’s dat ze me kunnen inschakelen, waarvoor en hoe ze dat kunnen aanpakken. Een collega mailde me vanochtend nog of ik bij een patiënt wilde langslopen. Die patiënt heeft volgende week haar laatste kuur en worstelt met de vraag hoe het straks allemaal aan te pakken. Ik heb net bij haar gezeten. Die bekendheid onder collega’s begint nu echt te rollen, dat vind ik mooi om te zien.”

Al doende invulling geven aan de rol

De invulling van de rol van ervaringsdeskundige krijgt al doende vorm. Roselien: “Ik onderzoek nu wat de beste manier is om als ervaringsdeskundige in contact te komen met de patiënt. Hoe laat je weten dat je er bent? En wat is het beste moment hiervoor? Eén van de ideeën was dat ik bij het intakegesprek zou zitten. Maar dat hebben we van tafel geveegd omdat het de oncoloog en de verpleegkundig specialist juist méér tijd zou kosten. En dat wil je niet, het moet hen ook iets opleveren. Al doende vinden we telkens weer een oplossing. Uiteindelijk hebben we besloten om patiënten in de bestaande patiënten-app met mij kennis te laten maken.

Meedenken over nazorg

Ik wil me ook bezig gaan houden met de nazorg, de fase na de behandelingen, omdat ik denk dat daar veel te halen valt. Zo denk ik mee over hoe we de samenwerking met centra voor leven met en na kanker kunnen uitbouwen. En binnen het AYA-team loop ik mee om te kijken hoe we de AYA-zorg verder vorm kunnen geven (red: zorg voor jongvolwassenen).”

Tijdens de opleiding heb ik ontdekt wat mij destijds geholpen heeft. Mijn ervaringen helpen mijn patiënt ook weer. 

Roselien

Samen sparren

Janita: “We sparren vaak samen wat en hoe Roselien zou kunnen aanpakken en ze pakt zelf ook al veel op. De eerste weken heeft ze kennis gemaakt met de verschillende afdelingen en daardoor al een netwerk opgebouwd. Doordat Roselien zo hard werkt aan haar zichtbaarheid, komen mensen nu ook naar haar toe met vragen of ideeën.”

Aansluiting opleiding en werk

Roselien kan wat ze leert op de hogeschool direct toepassen. “In de opleiding werken we aan Je eigen verhaal. Natuurlijk heb ik mijn verhaal al vaak gedeeld maar nog nooit heb ik er zo diep op gereflecteerd. Ik heb ontdekt wat mij destijds geholpen heeft. Toevallig heb ik dat net in het gesprek met de patiënt meteen kunnen toepassen. Mijn ervaringen hielpen haar ook weer. 
En in de module Mijn positie in de organisatie leer je hoe je je positioneert als ervaringsdeskundige op jouw stageplek. Ook iets waar ik nu middenin zit. Het sluit dus allemaal mooi op elkaar aan. Het adviseren op organisatieniveau – waar ik ook voor wordt opgeleid – komt nog in het tweede jaar van de opleiding.”

Ik zou tegen andere ziekenhuizen willen zeggen: ‘Ga een praktijkervaringsplek aan’. Het is een mooie manier om te kijken of de inzet van een ervaringsdeskundige iets voor jouw organisatie is.

Janita

Meerwaarde van ervaringsdeskundigheid

Janita: “Roselien leert vanuit haar eigen ervaring met patiënten in gesprek te gaan. En dat komt toch heel anders binnen dan dat ik vanuit mijn professie zeg ‘Ik heb vaak terug gehoord dat...’ Daar zie ik echt de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid. Het is tegelijkertijd ook leerzaam voor mij en mijn collega’s. Als verpleegkundige kijk ik toch vanuit mijn eigen perspectief. En als verpleegkundige wil je meteen een oplossing bedenken, gelijk iets doen, maar misschien wil die patiënt wel alleen even praten. Dat is iets waar Roselien zich veel beter in kan inleven. Voor mij was dat ook wel een eyeopener.”

Kijk of ervaringsdeskundigheid iets voor jouw organisatie is

Janita: ”Ik zou tegen andere ziekenhuizen willen zeggen: ‘Ga een praktijkervaringsplek aan’. Het is een mooie manier om te kijken of de inzet van een ervaringsdeskundige iets voor jouw organisatie is. En het mooie is dat je het niet alleen hoeft te doen, maar dat je de functie samen met de stagiair én met de opleiding vormgeeft. Op het moment dat Roselien klaar is met haar stage, heeft de functie ervaringsdeskundig professional bij ons in het ziekenhuis al veel meer vorm gekregen. Daar werken we in ieder geval samen naartoe.”