Leverkanker
Betere behandeling leverkanker
Jaarlijks krijgen ongeveer 1.000 mensen leverkanker.
Artsen onderzoeken hoe leverkanker beter kan worden behandeld. Bijvoorbeeld door nieuwe bestralingstechnieken te testen, die uitzaaiingen gerichter te lijf gaan. Patiënten hebben hierdoor bijvoorbeeld minder last van bijwerkingen.
Help jij ons?
Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?
Veelgestelde vragen over leverkanker
Bij leverkanker ontstaan 1 of meer kwaadaardige tumoren in de lever. De lever zit in de buik en is belangrijk voor de spijsvertering. Leverkanker wordt meestal pas laat ontdekt. De overlevingskansen zijn daardoor niet goed. Na 5 jaar is nog maar 15% van de mensen met leverkanker in leven.
Jaarlijks krijgen ongeveer 1.000 mensen leverkanker. De meeste mensen die leverkanker krijgen zijn tussen de 60 en 85 jaar. Mannen krijgen vaker leverkanker dan vrouwen.
Kanker in de lever is meestal een uitzaaiing van bijvoorbeeld darmkanker. Dit is dan geen leverkanker, maar uitgezaaide darmkanker.
Oorzaken
Leverkanker ontstaat meestal in een lever die al beschadigd is door een chronische leverziekte. Bij de meeste mensen met leverkanker ontstaat de ziekte door levercirrose. Dit ontstaat door:
- een chronische ontsteking van de lever; bijvoorbeeld door hepatitis B
- lange tijd vaak en veel alcohol drinken
- ernstig overgewicht
Ook mensen met chronische hepatitis B maar geen levercirrose, hebben een grotere kans om leverkanker te krijgen.
Soms ontstaat het ook zonder een leverziekte. Waarom is niet duidelijk.
In het begin heb je vaak geen klachten van leverkanker. Dat komt omdat het gezonde deel van de lever de functies van het zieke deel lang kan overnemen. Bestaat de ziekte langer en werkt de lever niet meer goed? Dan kunnen klachten ontstaan:
- opgezette lever, dit merk je meestal niet
- buikpijn
- misselijkheid en overgeven
- minder eetlust
- vermoeidheid en gevoel van zwakte
- afvallen of juist dikker worden door het vasthouden van vocht
- geelzucht
- een gele huid en geel oogwit
- jeukklachten
- donkere urine en lichtgekleurde poep (stopverfkleurig)
Groeit de tumor verder en werkt de lever steeds slechter? Dan kunnen klachten ontstaan die ernstige problemen veroorzaken:
- spataderen in de slokdarm en maag, dit merk je pas als ze gaan bloeden. Dan moet je snel naar het ziekenhuis
- toename van giftige stoffen in het lichaam. Omdat de lever die niet meer verwerkt. Bij te veel giftige stoffen in je hersenen kan je verward worden of in een coma raken
Naar de huisarts
Een aantal klachten kunnen ook door andere ziektes komen. Gaan deze niet over na een paar weken? Ga dan naar de huisarts.
Wordt je buik snel dikker, heb je klachten van geelzucht of wordt je poep zwart? Ga dan direct naar de huisarts.
Heb je al een leverziekte? En veranderen je klachten? Meld dit dan bij je huisarts of je arts in het ziekenhuis.
Leverkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Het duurt lang voor je iets voelt en klachten krijgt. De ziekte is dan meestal al verder gegroeid en uitgezaaid. De overlevingskansen zijn daardoor niet goed.
Na 5 jaar is nog maar 21% van de mensen met leverkanker in leven. Na 10 jaar is dat helaas nog maar 13%.
Welke behandeling mogelijk is, ligt aan hoe ver de ziekte is gegroeid en hoe goed de lever nog werkt. Vaak is het niet mogelijk om leverkanker te genezen. De behandeling is dan gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen van klachten:
- chemotherapie direct in de lever
- doelgerichte therapie; medicijnen die heel gericht werken tegen kankercellen
- bestraling direct in de lever
Is de leverkanker wel vroeg ontdekt? En werkt je lever nog (redelijk) goed? Dan kan je een behandeling krijgen die bedoeld is om je te genezen:
- leveroperatie
- levertransplantatie
- behandeling waarbij de arts de kankercellen in de lever verhit
Op kanker.nl vind je meer informatie over de behandeling van leverkanker
Leverkanker is niet erfelijk. Het ontstaat meestal door een chronische leverziekte: levercirrose.
Leverkanker of uitzaaiing?
Kanker in de lever is meestal een uitzaaiing van een tumor ergens anders in het lichaam. Ontstaat een tumor in de lever zelf? Dan is dit leverkanker.
Leverkanker is zeldzaam
1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Zij lopen vaak tegen extra problemen aan. Zoals minder behandelmogelijkheden en minder informatie. Betere zorg voor deze mensen vinden we extra belangrijk.
Als je niet meer beter wordt
Heb je kanker en kan je niet meer genezen? Dan richt de zorg zich op het remmen van de ziekte en/of het verminderen van de klachten. Dit is de palliatieve fase.
Alcohol en leverkanker
Zo'n 80% van alle patiënten met leverkanker heeft levercirrose. Levercirrose kan ontstaan door te veel alcoholgebruik.
Gevolgen van kanker
Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.
Kanker in je omgeving
Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?
Centra voor leven met en na kanker
(ex)Patiënten, naasten en nabestaanden kunnen hier terecht om over hun ervaringen te praten. Of voor voorlichting, activiteiten en contact met lotgenoten. Je kan er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.
Vragen over leverkanker
Op kanker.nl vind je meer informatie over leverkanker, de symptomen, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis).
Onderzoeken leverkanker
Wil je weten welke onderzoeken naar leverkanker KWF financiert met steun van onze donateurs?