'Ik moet mijn eigen verhaal op de achtergrond zetten'
Stagelopen waar je zelf eerst gast was
Laura Schleich volgt de opleiding Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij doet praktijkervaring op bij WIJ Allemaal, een centrum voor leven met en na kanker. Het is de plek waar Laura zelf als gast binnenkwam toen zij de diagnose kanker kreeg. Nu, als stagiair, draagt Laura bij aan de ondersteuning van anderen die geraakt zijn door kanker.
Laura wordt begeleid door Wendy Kok, coördinator van Wij Allemaal. Truus Smit, bestuurslid, denkt met Laura mee bij de studieopdrachten.
Van diepgaandere betekenis zijn
Laura wilde al een tijd meer van betekenis zijn in haar werk: “Ik wilde al langer iets doen waarin ik écht iets voor mensen kon betekenen, maar wist niet precies wat. En toen werd ik ziek.” Behandelingen, ziekenhuis in en uit, Laura zat er ineens middenin. “Daardoor kwam ik erachter dat ik iets met de zorg wilde doen, maar wat precies, wist ik nog niet. Totdat ik over de opleiding ervaringsdeskundigheid las. Dat was het! Dat was precies wat ik zocht. Natuurlijk twijfelde ik ook: ‘kan ik dat nog wel met mijn hoofd, met mijn lijf, ben ik er nog wel sterk genoeg voor?’”
De eerste weken
Het eerste blok van de studie stond in het teken van Leer je praktijkplek kennen en Laura begon haar stage bij WIJ Allemaal. “In het begin liep ik mee met de gastvrouwen, leerde wat de werkzaamheden zijn en hoe gesprekken worden gevoerd. Ook volgde ik de basistraining van IPSO, heel leerzaam. Nu ga ik al regelmatig met iemand apart zitten om rustig te kunnen praten.” Wendy ziet dat Laura dit goed afgaat. “Ik zie haar rol veranderen: van gastvrouw naar het voeren van gesprekken. Ze weet de scheidslijn tussen haar eigen ervaringen en die van gasten goed te bewaken. Ik zie dat Laura in gesprekken de diepte durft in te gaan, ze gaat onderwerpen niet uit de weg.”
Aansluiting bij de gasten
Als gast deed Laura mee met de jonge vrouwengroep, waarin de vrouwen hun ervaringen met kanker delen. Nu heeft Laura als ervaringsdeskundige in opleiding een heel andere rol. “Dat was best even wennen. In de jonge vrouwengroep spraken we veel over onze eigen ervaringen: de opvliegers, de naweeën van de chemo’s, de bestralingen. Als ik nu een gast spreek, dan gaat het over díe persoon en moet ik mijn eigen verhaal en ervaringen op de achtergrond zetten. En als ik iets vertel, dan doe ik dat om de ander te steunen.” Wendy voegt toe: “Soms komt een gast zelfs speciaal voor Laura. Waar de gasten uit de groep jonge vrouwen dat eerst niet zo snel deden, doen ze dat nu wel. Ze voelen aansluiting bij Laura."
Laura weet precies waar jonge vrouwen tegenaan lopen. Ze weet echt te verbinden met de gasten en zorgt ervoor dat ze zich veilig en begrepen voelen.
Wendy
In gesprek vanuit professie
Voor WIJ Allemaal is het van grote meerwaarde dat Laura er is. “Laura weet precies waar jonge vrouwen tegenaan lopen: de impact op hun gezin, werk, seksualiteit en hoe zij omgaan met de fysieke en emotionele gevolgen van kanker” vertelt Wendy. “Ze weet echt te verbinden met de gasten en zorgt ervoor dat ze zich veilig en begrepen voelen.” Wendy ziet ook de toegevoegde waarde van professioneel opgeleide ervaringsdeskundigen. “Ik zie dat Laura vanuit haar professie in gesprek gaat met mensen. Ze weet heel goed de afstand en de vrijheid te bewaken. Mooi is dat de andere gastvrouwen en vrijwilligers bij Laura kunnen zien hoe zij vanuit haar professie omgaat met de gast.”
Toenemende behoefte
Truus, bestuurslid bij WIJ Allemaal, ziet een toenemende behoefte aan professioneel ervaringsdeskundigen. “De zorg verandert en we moeten anticiperen op de toenemende vraag naar ondersteuning. Steeds meer zal moeten gebeuren in de informele zorg. Ik zie in de toekomst een steeds grotere vraag naar ervaringsdeskundigen, vooral in het nazorgtraject. Want de nazorg is belangrijk. Mensen moeten op een goede manier verder met hun leven.”
Ik wil nog beter worden in het voeren van gesprekken. En ik vind de beleidskant ook interessant. Er zijn zoveel kanten die ik straks op kan als ervaringsdeskundige.
Laura
Toekomst
Laura voelt een sterke band met de plek waar ze stage loopt. “Ik voel trots en liefde naar de plek en mensen die mij destijds hebben opgevangen. En dat probeer ik nu weer door te geven.” Laura krijgt bij WIJ Allemaal volop de kans zich verder te ontwikkelen als ervaringsdeskundige. “Ik wil nog beter worden in het voeren van gesprekken. Daarnaast wil ik me ook gaan richten op kanker in het gezin en op kinderen met een naaste die ziek is. Er is voor mij nog zoveel te doen bij WIJ Allemaal.” Wendy beaamt dit. “Wij zijn heel blij met Laura. Ze kan echt levelen met de gast die tegenover haar zit. Ik zie inderdaad in de toekomst een rol voor Laura in het organiseren van activiteiten voor ouders en kinderen. Dat zou heel waardevol zijn voor WIJ Allemaal. Maar het kan ook zijn dat Laura ergens anders nog toegevoegde waarde ziet voor zichzelf. Daar staan wij voor open. We bewegen met elkaar mee.”
Stap voor stap
Laura kijkt met vertrouwen naar de toekomst. “Ik ben dan zeker als ervaringsdeskundige aan het werk. Maar waar? Misschien nog steeds in een centrum voor leven met en na kanker, of in een ziekenhuis. De beleidskant vind ik ook interessant. Er zijn zoveel kanten die ik straks op kan als ervaringsdeskundige. Stap voor stap. Ik weet alleen dat het helemaal goed gaat komen!”