Schildklierkanker
Schildklierkanker soms ongevoelig voor behandeling
Jaarlijks krijgen ongeveer 900 mensen schildklierkanker.
Schildklierkanker is vaak goed te behandelen. Toch wordt de tumor bij sommige patiënten na een tijd ongevoelig voor de behandeling. Genezen kan dan niet meer. Artsen onderzoeken hoe dit kan, zodat ze dit kunnen voorkomen. Of hoe ze de kankercellen wel weer gevoelig kunnen maken voor behandeling.
Help jij ons?
Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?
Veelgestelde vragen over schildklierkanker
Schildklierkanker ontstaat in de schildklier. Deze zit in de hals. Het maakt hormonen aan. Dit zijn belangrijke stoffen die invloed hebben op bijvoorbeeld de groei, energiehuishouding en de opname van voedingsstoffen. Er zijn meerdere soorten schildklierkanker.
Schildklierkanker is zeldzaam: jaarlijks krijgen ongeveer 900 mensen schildklierkanker. De meeste mensen zijn tussen de 30 en 80 jaar oud. Veel meer vrouwen dan mannen krijgen schildklierkanker.
Oorzaken
Er is meestal geen precieze oorzaak van schildklierkanker te vinden. Er zijn wel dingen die de kans op schildklierkanker vergroten:
- bestraling op jonge leeftijd van het hoofd, de hals of de borst
- erfelijke aanleg bij sommige soorten schildklierkanker
Mensen met schildklierkanker hebben vaak geen klachten. Symptomen die op schildklierkanker kunnen wijzen:
- een plotseling ontstane knobbel in de schildklier (in de hals)
- een plotseling vergrote schildklier
- onverklaarbare heesheid
- verharding van de schildklier
- vergrote lymfeklieren in de hals
Naar de huisarts
Deze klachten komen vaak door andere aandoeningen. Schildklierkanker is zeldzaam. Heb je 1 van deze klachten en gaat het niet na 2 weken over? Ga dan naar de huisarts.
Schildklierkanker is vaak goed te behandelen. Dit verschilt wel per soort schildklierkanker. Gemiddeld is de 5-jaarsoverleving 87%. En 10 jaar na de diagnose is nog 85% van de mensen in leven.
Schildklierkanker zelf is niet erfelijk. Maar heel soms is er bij sommige vormen van schildklierkanker een erfelijke aanleg.
Welke behandeling je krijgt verschilt per soort schildklierkanker. En is ook afhankelijk van hoe agressief de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.
De meest voorkomende behandelingen zijn:
- operatie
- nabehandeling met radioactief jodium
- doelgerichte behandeling; medicijnen die heel gericht werken tegen kankercellen
- bestraling
Lees meer over de verschillende soorten schildklierkanker op kanker.nl
Kanker bij jongvolwassenen
Ben je jong en heb je kanker? Er zijn speciale zorgteams die jou als jongvolwassene kunnen helpen. Waarvoor kan je bij ze terecht?
Kanker en werk
Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin?
Gevolgen van kanker
Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.
Zeldzame kanker
1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Zij lopen vaak tegen extra problemen aan. Zoals minder behandelmogelijkheden en minder informatie. Betere zorg voor deze mensen vinden we extra belangrijk.
Leven met kanker
Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?
Kanker in je omgeving
Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?
Vragen over schildklierkanker
Op kanker.nl vind je informatie over schildklierkanker, de symptomen, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis).
Schildklier Organisatie Nederland
Schildklier Organisatie Nederland zet zich in voor de belangen van schildklierpatiënten. Op hun site vind je informatie over schildklierkanker en de behandeling.
Onderzoeken schildklierkanker
Wil je weten welke onderzoeken naar schildklierkanker KWF financiert met steun van onze donateurs?