Aangepaste, uit navelstrengbloed gekweekte DCs om terugkerende kinder kanker een halt toe te roepen.

Alpe d'HuZes
afgerond

Onderzoekssamenvatting

Onderzoekers proberen een vaccin te ontwikkelen om beter leukemie bij kinderen te bestrijden. Dit project is een onderdeel daarvan, waarin de afweercellen in het vaccin worden geoptimaliseerd voor de behandeling. 
 
In zo’n 4 op de 5 gevallen van kinderkanker lukt het om genezend te behandelen. Maar als de ziekte terugkeert, zijn de vooruitzichten somber. Leukemie is hier een notoir voorbeeld van. Hoe succesvol chemotherapie vaak ook is: als er een klein restje leukemiecellen achterblijft, kan dat uitgroeien tot een nieuwe vorm van kanker, die ook nog eens immuun is voor de behandeling.  
 
Onderzoekers denken dat een stamceltransplantatie in combinatie met immunotherapie een goede behandeling kan zijn voor kinderen waarbij de leukemie niet volledig is verdwenen. Dit moet het mogelijk maken dat het (door de transplantatie vernieuwde) afweersysteem korte metten maakt met de restjes leukemie. 

Doel 

In dit project ligt de focus op het optimaliseren van dendritische cellen: dit zijn afweercellen die in het lichaam hun ‘hengels’ uitgooien, op zoek naar verdachte zaken. Als ze iets vinden, presenteren ze dit aan T-cellen. Dat zijn de afweercellen die daadwerkelijk optreden tegen de ziekte. 
 
In dit geval wil de onderzoeker de beste dendritische cellen uit navelstrengbloed isoleren en ze met moderne technieken zó aanpassen dat ze optimaal de strijd aankunnen met leukemiecellen.  

Relevantie voor de patiënt 

Dit project maakt deel uit van een bredere onderzoekslijn waarin wordt getracht een vaccin te ontwikkelen dat de behandeling van kinderen met leukemie verbetert. De specifieke stap die in dit onderzoek wordt gezet, het optimaliseren van de dendritische cellen, moet uiteindelijk leiden tot een zo effectief mogelijke behandeling voor deze patiënten.