Combinatietherapie met doelgerichte farmaca voor een verbeterde behandeling van patiënten met een glioblastoom.

Gerichte Gift
lopend

Onderzoekssamenvatting

Elk jaar krijgen ongeveer 800 Nederlanders een glioblastoom, een van de meest agressieve hersentumoren. Ondanks een intensief behandeltraject (chirurgie, bestraling en chemotherapie) is de gemiddelde overlevingsduur na diagnose slechts 15 maanden. 

Operatieve verwijdering van glioblastomen is erg lastig vanwege hun grillige groei door het hersenweefsel. Medicijnen bereiken de tumor vaak onvoldoende doordat de bloed-hersenbarrière, een soort beschermlaag rondom de hersenen, ze tegenhoudt. Bovendien krijgt de tumor groeisignalen via meerdere routes, waardoor het blokkeren van één zo'n route met één medicijn vaak weinig effect heeft.

Daarnaast toont de farmaceutische industrie weinig interesse om nieuwe medicijnen voor glioblastoom te ontwikkelen, vanwege de geringe afzetmarkt. 

Doel van het onderzoek

Het achterhalen van de optimale combinaties van bestaande geneesmiddelen om patiënten met glioblastoom beter te kunnen behandelen.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

De onderzoekers testen combinaties van bestaande geneesmiddelen in cellen en muismodellen. Deze medicijnen blokkeren verschillende 'groeiroutes' tegelijk, waardoor de tumor minder kans heeft om verder te groeien.

Sommige combinaties blijken kankercellen in een permanente rusttoestand ('senescentie') te brengen. Men vermoedt dat dit het immuunsysteem kan activeren om deze kankercellen op te ruimen. 

Dankzij hun geavanceerde onderzoeksmodellen kunnen de onderzoekers de effectiviteit, de opname in de hersenen én het effect op het immuunsysteem bestuderen. Zo kunnen ze bepalen welke combinaties het meest kansrijk én veilig zijn. 

Een bijkomend voordeel van combinatiebehandelingen is dat de afzonderlijke medicijnen naar verwachting lager gedoseerd kunnen worden. Dat verkleint de kans op bijwerkingen.

Wat levert dit onderzoek op? 

De onderzoekers verwachten een of meerdere werkzame geneesmiddelcombinaties te vinden waarmee een patiëntenstudie is op te zetten.