de PORTRET-studie

afgerond

Onderzoekssamenvatting

De oudere borstkankerpatiënt heeft over het algemeen andere zorg of begeleiding nodig dan jongere patiënten. Kan een behandelkeuzehulp helpen?  

Met dit onderzoek willen de onderzoekers een digitaal hulpmiddel ontwikkelen dat de kans op sterfte, bijwerkingen en een goede kwaliteit van leven voorspelt bij oudere borstkankerpatiënten (65 jaar en ouder). Momenteel zijn dergelijke hulpmiddelen wel beschikbaar maar die zijn niet toegespitst op de oudere borstkankerpatiënt. 

Waarom is dit onderzoek nodig? 

Dit onderzoek is nodig omdat oudere borstkankerpatiënten meestal andere zorg nodig hebben dan jongere patiënten. Daarbij zal het aantal oudere patiënten toenemen door de vergrijzing. De zorg voor ouderen verschilt onder andere omdat ouderen vaker ook andere (chronische) gezondheidsproblemen hebben. Hierdoor hebben ze bijvoorbeeld een groter risico op complicaties tijdens de behandeling. 

Hier komt bij dat het voor artsen juist moeilijker is om de behandeling van oudere borstkankerpatiënten te individualiseren (‘op maat te maken’) omdat we nog te weinig over deze patiënten weten. Dit kennishiaat zorgt voor grote regionale verschillen in de behandeling van oudere borstkankerpatiënten.  

Wat levert dit onderzoek op? 

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of het mogelijk is om een betrouwbaar digitaal hulpmiddel te ontwikkelen dat oudere borstkankerpatiënten en hun arts helpt om de juiste behandelkeuze te maken. Hierdoor zouden de behandeluitkomsten (overleving, bijwerkingen en complicaties, kwaliteit van leven) kunnen verbeteren. Bovendien zou het tot meer regionale overeenstemming moeten leiden. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers een aantal stappen zetten. 

  1. De belangrijkste behandeluitkomsten (levensverlenging, kwaliteit van leven, etc.) volgens patiënten en artsen boven tafel krijgen. 
  2. Ontwikkeling van het hulpmiddel. Hierin nemen de onderzoekers ook zinvolle voorspellers van de gekozen behandeluitkomsten mee. Deze voorspellers komen uit de wetenschappelijke literatuur en onderzoeksgegevens van hun eerdere studies. 
  3. Testen of het hulpmiddel een betrouwbare voorspelling van de behandeluitkomst geeft. Hiervoor gebruiken de onderzoekers 2 externe databases met relevante onderzoeksgegevens. 
  4. Testen hoe het hulpmiddel in praktijk werkt. Hiervoor zullen de onderzoekers 50 patiënten en hun arts vragen naar hun gebruikerservaring. 

Resultaten

De PORTRET-tool is een voorspelmodel dat is ontwikkeld voor oudere patiënten met borstkanker. De tool bestaat uit een website waarin kenmerken van de patiënt (zoals bijkomende ziekten, fysiek functioneren en medicatie gebruik) worden gecombineerd met kenmerken van de kanker. Vervolgens wordt een voorspelling gedaan van de uitkomsten voor de individuele patiënt, en kan een aangepast behandelplan op maat worden gemaakt. Dit zal in de toekomst naar verwachting leiden tot betere overleving en een betere kwaliteit van leven voor oudere patiënten met borstkanker. 

Bijdrage aan de missiedoelen van KWF
Ten eerste leidt de tool tot meer genezing, omdat de kansen op terugkeer van ziekte beter kunnen worden ingeschat voor individuele patiënten. Hierdoor kan een betere adjuvante behandeling worden gekozen en zullen de uitkomsten voor oudere patiënten verbeteren. Ten tweede zorgt deze behandeling op maat voor een verbetering van de kwaliteit van leven, omdat hierdoor onnodige bijwerkingen worden voorkomen en er dus naar verwachting minder onnodige overbehandeling plaats zal vinden. Bovendien heeft het project geleid tot meer kennis over de uitkomsten van kanker, met name over kwaliteit van leven, bijwerkingen van therapie en fysiek functioneren na de behandeling van borstkanker. 

Vervolgstappen om de resultaten ten goede te laten komen aan de patiënt en/of de samenleving
De belangrijkste vervolgstap is dat er nu officiële goedkeuring voor de implementatie van de tool moet worden verkregen. Tijdens het project is helaas nieuwe wetgeving door de EU ingevoerd waardoor nieuwe tools aan strenge eisen moeten voldoen en een juridisch proces moet worden doorlopen voordat de tool online beschikbaar mag worden gemaakt. Dit is kostbaar en kost ook veel tijd. Er wordt nu nieuwe financiering aangevraagd om dit te verkrijgen [project is gehonoreerd, red.]. Uiteindelijk zal de tool in een implementatieproject landelijk ingevoerd worden. Hiervoor zal deze op landelijke congressen gepresenteerd worden, zal scholing van artsen worden opgezet en zullen we de tool op laten nemen in de landelijke richtlijn. Ook zal via de patiëntenvereniging de resultaten onder patiënten verspreid worden.

Media en publicaties