Een slimme Biopsie Naald: Kankerdiagnose dichter bij huis
Onderzoekssamenvatting
Achtergrond en probleemstelling
Het huidige proces voor het diagnosticeren van kanker omvat het weghalen van een stukje weefsel (weefselbiopsie), dat onder de microscoop wordt onderzocht. Bij deze procedure kan het meerdere dagen duren voordat er een definitieve uitslag is. Dit geeft patiënten veel angst en onzekerheid en er is tevens een ziekenhuis bezoek noodzakelijk.
Onderzoeksrichting/voorgestelde oplossing
Het ontwikkeling van een "Slimme Biopsie Naald", die real-time, dus direct tijdens de biopsie, al kan vaststellen of het weefsel kankercellen bevat. Deze naald maakt gebruik van geavanceerde optische technologie (diffuse reflectie spectroscopie ,DRS). Dit geeft sneller duidelijkheid, verlaagt de angst en vermindert de noodzaak voor ziekenhuisbezoeken. Zo zijn er bijv. in meerdere regio’s in Nederland speciale huisartspraktijken die zich hebben toegelegd om voor huisartsen in de regio speciale diagnostiek te verrichten, soms in samenspraak met een radioloog. Bijv. Huisarts Plus Punt praktijken in Amsterdam of SHO praktijken in Arnhem.
Relevantie
Door de slimme biopsienaald kunnen patiënten sneller en dichter bij huis worden gediagnosticeerd.
Onderzoeksvragen
- Hoe effectief is de Slimme Biopsie Naald in het onderscheiden van gezond en kwaadaardig weefsel in de borst?
- Hoe ervaart de gebruiker en de patiënt deze slimme biopsienaald.
- Wat zijn de kostenvoordelen van het gebruik van de Slimme Biopsie Naald in de verschillende settings,
Onderzoeksopzet
Het onderzoek omvat drie hoofdfasen:
- WP1: Ontwikkeling van de slimme biopsienaald
- WP2: Validatie van de biopsienaald dat deze een betrouwbaar resultaat geeft Dit gebeurt in een prospectieve studie die 2 jaar zal duren en 200 patiënten omvat, waarbij het resultaat van de slimme biopsienaald wordt vergeleken met de uiteindelijke histologie
- WP3 Implementatie en evaluatie van de naald in een tweetal settings:
- Binnen een polikliniek voor borstkankerdiagnostiek
- Binnen de setting van een gespecialiseerde huisartspraktijk zoals Huisarts Plus Punt
Hierbij wordt gekeken naar de ervaringen van de patiënt, de onderzoeker en naar de effecten op de diagnostische workflow, en de kosten.
Inclusiecriteria: patiënten met een voelbare afwijking in de borst die een biopt moeten ondergaan. In WP 2, validatie fase, zal de uitslag van de slimme naald nog niet aan de patiënt worden medegedeeld omdat validatie nog plaatsvindt. Voordeel voor de patiënt in deze fase is dat de onderzoeker weet dat hij adequaat weefsel biopteert. Nadeel is er niet echt, aangezien het verder een normale biopsie betreft (naalddikte, scherpte ect). In WP 3 is er het voordeel dat de diagnose van de slimme naald wel meteen wordt medegedeeld.
Verwachte uitkomsten
Dat de Slimme Biopsie Naald de tijd tot kankerdiagnose aanzienlijk verkort, de belasting voor de patiënt verminderd, en de kosten zal reduceren.
Benodigde stappen voor implementatie
Samenwerken met borstkanker poliklinieken en gespecialiseerde huisartsenpraktijken zoals beschreven.
Stap tot uiteindelijk product
Bij succes, samenwerking zoeken met een commerciële partner, of het opstarten van een spin-off.
Delen resultaten
- Publiceren in wetenschappelijke tijdschriften, presentaties medische conferenties.
- Patiënten die deelnemen aan het onderzoek zullen op de hoogte worden gehouden van de resultaten middels een populair wetenschappelijke samenvatting die ook breder gedeeld wordt (AVL-Website).