Fase I/II studie naar het gebruik van anti-GD2-IRDye800CW voor tumor-specifieke fluorescentie geleide chirurgie bij kinderen met een neuroblastoom.

lopend
Beschikbaar voor gerichte giften

Onderzoekssamenvatting

Kinderen met neuroblastoom (een kwaadaardige tumor van het zenuwstelsel) krijgen meestal een operatie. Helaas kan de chirurg niet altijd de hele tumor weghalen. Onderzoekers hebben een fluorescente stof ontworpen die aan neuroblastoom bindt. De chirurg kan hierdoor beter onderscheid maken tussen tumorweefsel en gezond weefsel. Hiermee willen de onderzoekers de uitkomst voor kinderen met neuroblastoom verbeteren.

Doel van het onderzoek

Bepalen van de optimale dosis, veiligheid en effectiviteit van een fluorescente stof om operatieve verwijdering van neuroblastoom te verbeteren.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Neuroblastoom is kanker van het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwweefsel regelt onwillekeurige lichaamsfuncties zoals hartslag, ademhaling en spijsvertering. Neuroblastoom komt vooral voor bij (jonge) kinderen, vaak in de bijnieren of in zenuwweefsel langs de wervelkolom. 

Patiënten krijgen meestal een operatie om zoveel mogelijk tumorweefsel te verwijderen. Helaas is het opereren van neuroblastoom een grote uitdaging voor de kinderchirurg. In zeker 10% van de gevallen kan de chirurg niet al het tumorweefsel verwijderen. Ook is er een grote kans (40%) op complicaties, zoals een bloeding of het moeten verwijderen van een nier. 

Tot nu toe gebruikt een chirurg tijdens de operatie zijn handen en ogen om in te schatten of weefsel kwaadaardig is of niet. Nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk om tumoren tijdens operaties beter zichtbaar te maken. Dit doen artsen door een fluorescente stof (anti-GD2-IRDye800CW) aan de patiënt toe te dienen, die specifiek bindt aan kankercellen. Met een speciaal camerasysteem is de lichtweerkaatsing van de tumor vervolgens in beeld te brengen. De chirurg kan zo beter onderscheid maken tussen tumorweefsel en gezond weefsel. 

De onderzoekers willen deze techniek toepassen bij operaties voor neuroblastoom. Ze verwachten hiermee de resultaten van de operatie en de uitkomsten voor de patiënt te verbeteren.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

De onderzoekers gaan in oplopende doses bestuderen wat de bijwerkingen zijn, hoe de stof zich gedraagt in het lichaam en hoe goed de tumor zichtbaar is tijdens de operatie. Er zullen maximaal 22 patiënten met neuroblastoom meedoen aan het onderzoek. De patiënten worden voortdurend gemonitord en er is altijd een arts of verpleegkundige aanwezig. 
 

Wat levert dit onderzoek op?

Het onderzoek leidt tot vaststelling van een effectieve, veilige dosis met zo min mogelijk bijwerkingen. De resultaten zullen de basis vormen voor een vervolgstudie om de optimale dosis te onderzoeken in een grotere groep kinderen. Aangezien de zorg voor kinderen met kanker in Nederland gecentreerd is in het Prinses Máxima Centrum is, zal de techniek snel toegepast kunnen worden. Hiermee willen de onderzoekers bijdragen aan een effectievere behandeling (meer tumorverwijdering, minder schade) en betere uitkomsten voor kinderen met neuroblastoom.