Het begrijpen en benutten van eosinofielen ter verbetering van de effectiviteit van immuuntherapie voor borstkanker
Onderzoekssamenvatting
Hoewel immuuntherapie met checkpointremmers voor een doorbraak heeft gezorgd in de behandeling van verschillende kankersoorten, heeft slechts een minderheid van de borstkankerpatiënten baat bij behandeling met checkpointremmers alleen. Een dieper begrip van de mechanismen die de respons op immuuntherapie in borstkanker reguleren is essentieel voor het ontwerpen van effectievere immuuntherapie.
Onderzoeksrichting
In recent KWF-onderzoek en vervolgstudies hebben de onderzoekers ontdekt dat een toename van bepaalde afweercellen (zogenaamde eosinofielen) in het bloed van borstkankerpatiënten die werden behandeld met de checkpointremmer anti-PD-1, geassocieerd is met het aanslaan van de behandeling.
Eosinofielen zijn veelzijdige immuuncellen die betrokken zijn bij wondheling, astma en allergieën, maar in de context van kanker grotendeels over het hoofd zijn gezien. De bevindingen van de onderzoekers roepen de vraag op of eosinofielen slechts dienen als een biomarker voor het aanslaan van de immuuntherapie-behandeling, of dat ze ook daadwerkelijk zelf betrokken zijn bij het opwekken van een effectieve afweerrespons bij borstkanker. In dit project bouwen de onderzoekers voort op hun intrigerende bevindingen: ze willen ontrafelen hoe eosinofielen de respons op immuuntherapie bij borstkanker versterken.
Onderzoeksplan
Om dat doel te bereiken wordt onderzoek gedaan bij muizen met uitgezaaide borstkanker en met bloed- en tumormateriaal van borstkankerpatiënten. Daarbij onderzoeken ze:
- de invloed van immuuntherapie op eosinofielen (welke signaalstoffen zijn betrokken bij het mobiliseren en activeren van eosinofielen?
- hoe deze eosinofielen vervolgens de tumoromgeving beïnvloeden
- de bijdrage van eosinofielen aan de effectiviteit van immuuntherapie bij borstkanker, en of ze benut kunnen worden om immuuntherapie effectiever te maken
Verwachte uitkomst
Succesvolle voltooiing van dit project zal leiden tot nieuwe moleculaire inzichten in de mechanismen waarmee eosinofielen bijdragen aan immuuntherapie respons van uitgezaaide borstkanker. Door het uitvoeren van studies in preklinische muismodellen in combinatie met analyses van monsters van borstkankerpatiënten behandeld met immuuntherapie, verwachten de onderzoekers te ontdekken hoe immuuntherapie met checkpointremmers eosinofielen mobiliseert, activeert en verandert; en hoe eosinofielen immuuntherapierespons verbeteren. Bovendien hopen ze te laten zien of het bewust induceren en activeren van eosinofielen een effectieve strategie is om het therapeutisch effect van checkpointremmers te verbeteren in borstkanker. Dat kan een goed aangrijpingspunt vormen om immuuntherapie bij borstkanker in de toekomst te verbeteren.
In de media
- Onderbelichte afweercel blijkt belangrijk voor impact immuuntherapie (nieuwsbericht Antoni van Leeuwenhoek)