Hoe kan chirurgische navigatie de chirurg helpen tijdens de operatie van moeilijk vindbare tumoren bij kinderen?

Alpe d'HuZes
lopend

Onderzoekssamenvatting

Als kinderen met kanker geopereerd moeten worden aan hun tumor is het belangrijk dat deze volledig verwijderd wordt. Hierbij proberen we zo min mogelijk het gezonde weefsel te beschadigen. Bij sommige tumoren, zoals sarcomen, is het soms lastig om de tumor tijdens de operatie goed te kunnen vinden en te zien hoe uitgebreid hij is. Als het dan niet lukt om de tumor helemaal te verwijderen heeft dit gevolgen voor de verdere behandeling en soms voor de overleving van het kind. Hier moeten we dus een oplossing voor vinden.

Onderzoeksrichting/voorgestelde oplossing

Om beter te kunnen opereren willen we het gebruik van chirurgische navigatie tijdens de operatie gaan bestuderen.

Relevantie

Met deze navigatie hopen we dat de tumoren makkelijker en sneller gevonden kunnen worden en dat het ons vaker lukt om de hele tumor te verwijderen met zo min mogelijk complicaties tijdens en na de operatie.

Onderzoeksvragen

We gaan kijken of we de navigatie preciezer kunnen laten werken dan tot nu toe bij volwassenen mogelijk is. Kinderen zijn ten slotte een stuk kleiner. We willen dat de navigatie niet meer dan 4 mm afwijkt van de echte situatie. Dit gaan we eerst testen in kleine varkens en waar nodig wordt de techniek aangepast. Pas als we tevreden zijn, gaan we de navigatie gebruiken bij kinderen en dan willen we dezelfde nauwkeurigheid hebben. Ook gaan we bekijken hoe fijn de chirurg het vindt om te opereren met navigatie en aan hem/haar vragen of de operatie met navigatie makkelijker lijkt.

Onderzoeksopzet

Voor een operatie worden altijd scans gemaakt van de tumor. Deze vertalen we in een 3D model en dit model wordt tijdens de operatie met behulp van de navigatie op het kind geprojecteerd op zo’n manier dat het beeld van de tumor precies op de echte tumor ligt (ook als deze nog niet helemaal zichtbaar is). Zo laat de navigatie de chirurg zien waar hij/zij moet zijn en met welke organen in de buurt van de tumor hij/zij rekening moet houden. We gaan de navigatie in een periode van 4 jaar eerst testen op kleine varkens en daarna op ongeveer 50 kinderen met een sarcoom in het bekken, de buik of de borstkas.

Verwachte uitkomsten

Wij verwachten dat de navigatie helpt met het verbeteren van de resultaten van moeilijke sarcoom operaties bij kinderen. Door de navigatie kan de chirurg de tumor sneller en makkelijker vinden en beter verwijderen. Dit zorgt er voor dat de kinderen minder schade oplopen door de operatie, waardoor hun vervolgbehandeling niet beïnvloed wordt en de kwaliteit van leven hoger is.

Benodigde stappen om resultaat te implementeren

Als de uitkomsten van dit onderzoek zijn zoals we verwachten, gaan we navigatie voortaan standaard gebruiken bij lastige operatie, ook van andere tumoren. Daarnaast zullen we ook onze buitenlandse collega’s vertellen en laten zien hoe goed navigatie kan werken om op die manier ook kinderen die niet in ons centrum komen beter te opereren.