Immunofilamenten om immuun cellen te stimuleren voor adaptieve cel therapie in kanker en (auto)immuun ziekte
Onderzoekssamenvatting
Adoptieve celtherapie (ACT) is bewezen effectief bij de behandeling van kanker. Bij ACT worden (genetisch gemodificeerde) T- of NK-cellen buiten het lichaam van de patiënt (ex vivo) geactiveerd en vermeerderd om na reinfusie kankercellen in de patiënt aan te vallen. De opbrengst van ex vivo geactiveerde immuuncellen schommelt echter sterk wanneer lichaamseigen antigeen presenterende cellen (APC) van de patiënt gebruikt worden voor expansie. Als alternatief worden nu ook 'artificiële antigeen presenterende cellen' (aAPC) gebruikt voor ex vivo expansie van immuuncellen voor ACT. Wij hebben unieke aAPCs ontwikkeld, genaamd 'polyisocyanopeptide-immunofilamenten' (PICIF). Het zijn lange polymeren die een effectieve, (GMP)-opschaalbare en betaalbare oplossing kunnen bieden voor ACT.
Doelstelling
Het hoofddoel van dit project is om deze nieuwe PICIF-platformtechnologie voor productie van ACT producten te ontwikkelen. Hierbij verkrijgen we inzicht in de onderliggende mechanismen en willen we de werkzaamheid bij een acceptabel toxiciteitsprofiel aantonen in preklinische modellen, om vervolgens een ‘first-in-human’ klinische studie uit te voeren.
Werkplan
Het project bestaat uit 3 gerelateerde werkpakketten
- Ontwikkeling van PICIF voor ex vivo expansie van (genetisch gemodificeerde) T- en NK-cellen. De effectiviteit van PICIF om immuuncellen te expanderen wordt vergeleken met die van natuurlijke APC. Verschillende combinaties van immuunmodulerende PICIF worden vergeleken om de onderliggende mechanismen beter te begrijpen.
- Testen van de werkzaamheid van door PICIF ex vivo geëxpandeerde T- en NK-cellen in gehumaniseerde muismodellen Ook de duur van de werkzaamheid wordt getest.
- Inzicht verwerven in de vereisten op gebied van regelgeving, en het ontwikkelen van partnerschappen voor verdere therapeutische implementatie van PICIF.
Impact
Het ontwikkelen van nieuwe op PICIF gebaseerde immunotherapieën kan leiden tot geheel nieuwe behandelingen van kanker en auto-immuunziekten. Dit heeft maatschappelijke en economische impact in de vorm van nieuwe behandel-opties voor patiënten, ontwikkeling van de kenniseconomie, en nieuwe startups, allianties en banen in de life sciences/ biotechsector.