implementatie van de PORTRET tool in de dagelijkse praktijk

lopend
Beschikbaar voor gerichte giften

Onderzoekssamenvatting

Achtergrond en probleemstelling

Het aantal patiënten boven de 70 jaar met borstkanker stijgt door de vergrijzing. Tussen oudere patiënten bestaan grote gezondheidsverschillen in bijkomende ziekten en fitheid. Bovendien hebben oudere patiënten een verhoogd risico op ernstige bijwerkingen door behandeling en achteruitgang in lichamelijk functioneren en kwaliteit van leven. Het is voor dokters niet gemakkelijk om de behandeling van borstkanker goed af te stemmen op de conditie van een patiënt, omdat hier nog weinig onderzoek naar is gedaan. Dat leidt ertoe dat sommige patiënten onnodig worden behandeld en bijwerkingen ervaren, terwijl anderen misschien wel baat hadden gehad bij die bepaalde behandeling. Keuzemodellen kunnen helpen door een inschatting te maken van hoe effectief een behandeling is op het voorkomen van ziekterecidief en sterfte door borstkanker. Bij de huidige keuzemodellen is het helaas niet mogelijk om patiënt-specifieke gegevens in te vullen, zoals bijkomende ziekten of beperkingen in het dagelijks leven, waardoor deze niet goed bij patiënten boven de 70 jaar werken.

Onderzoeksrichting/voorgestelde oplossing

Wij hebben een keuzemodel ontwikkeld (PORTRET-tool), waarmee na de operatie kan worden besloten om al dan niet een aanvullende borstkankerbehandeling te krijgen in de vorm van chemotherapie en/of hormoontherapie. Hierbij kunnen ook diverse patiënt-specifieke kenmerken worden toegevoegd. In eerder onderzoek is aangetoond dat dit keuzemodel een goede inschatting maakt van de effectiviteit van de behandeling.

Relevantie

Doordat de PORTRET-tool specifiek is ontwikkeld voor de oudere populatie, kan de behandeling beter op de individuele patiënt worden afgestemd. Zodoende verwachten we dat onnodige behandelingen en kosten voorkomen worden en kwaliteit van leven zal verbeteren. Bovendien zal de kans op genezing en daarmee de overleving verbeteren. Tot slot zullen patiënten beter geïnformeerd worden.

Doel

Het gebruik van de PORTRET-tool in de Nederlandse praktijk voor patienten ouder dan 70 jaar bij wie een beslissing over adjuvante systemische therapie moet worden genomen.

Onderzoeksopzet

We zullen de PORTRET-tool presenteren op alle Nederlandse tumorwerkgroepen, congressen van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO), borstkankersymposia, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON-BOOG) bijeenkomsten en richtlijnherzieningsadviezen schrijven. Tevens zullen we ziekenhuizen bezoeken om lokale belemmerende en bevorderende factoren aan te pakken en trainingen opzetten voor oncologen en verpleegkundig specialisten. In deze training zullen we uitleg geven over het belang van de PORTRET-tool en het gebruik. Daarnaast zal de training ingaan op het feit dat de tool niet leidend is en wensen, verwachtingen en belangen van patiënt op de voorgrond staan. Tot slot zal de implementatie geëvalueerd worden aan de hand van administratieve data, enquêtes en analyses met data van IKNL en CBS.

Verwachte uitkomsten

De verwachting is dat het gebruik van de PORTRET-tool in ziekenhuizen door het gehele land zal leiden tot minder onnodige behandelingen en daarmee betere kwaliteit van leven van oudere patiënten met borstkanker.

Omschrijving stappen nodig om resultaat te implementeren

Allereerst, de kennis en vaardigheden van oncologen en verpleegkundig specialisten vergroten. Daarnaast zullen we deze behandelaren faciliteren om te veranderen en deze verandering vol te houden. Ook zullen we de tool in de richtlijn laten opnemen en de implementatie tot slot evalueren en financiële waarborging realiseren.