Improved Precision Oncology for Cutaneous T-cell Lymphoma (IPOCUT)

Health~Holland
lopend

Onderzoekssamenvatting

Monoklonale antilichamen, ook bekend als therapeutische antilichamen, zijn eiwitten die in het laboratorium worden geproduceerd. Deze eiwitten kunnen worden ontworpen om zich te hechten aan specifieke doelen op kankercellen. Sommige monoklonale antilichamen markeren kankercellen zodat ze beter worden gezien en vernietigd door het immuunsysteem, andere stoppen direct de groei van kankercellen of zorgen ervoor dat ze zichzelf vernietigen. Recent zijn er antilichamen ontwikkeld die geneesmiddelen dragen (bijv. Toxines) die op hun beurt kankercellen kunnen doden.

Brentuximab Vedotin (BV, ook bekend onder de merknaam ADCETRIS) is antilichaam-geneesmiddelconjugaat (ADC) dat bestaat uit een anti-CD30 monoklonaal antilichaam geconjugeerd aan een toxine en is op recept beschikbaar voor de behandeling van Cutane T-cel lymfomen. Het wordt beschouwd als een effectieve therapie voor CD30-positieve CTCL patienten (bijv. CD30+ mycosis fungoides en primaire cutane anaplastische grootcellige lymfoompatiënten) die eerder systemische therapie hebben gekregen. De dosis waarin het kan worden gebruikt, is echter beperkt vanwege ernstige bijwerkingen (bijv. zenuwbeschadiging en vermoeidheid). Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat het toxine niet alleen kankercellen beïnvloedt, maar ook een effect heeft op cellen die het doelwit voor het antilichaam missen. Om dit nadeel te ondervangen is onlangs een nieuwe ADC gericht op CD30 ontwikkeld  door de firma Tubulis (TUB-010). Uit experimenten blijkt dat belangrijke nadelen grotendeels zijn geëlimineerd en de eerste klinische trials voor de behandeling van Hodgkin patienten worden binnenkort gestart.

Onderzoeksrichting/voorgestelde oplossing

In dit project willen we bepalen of TUB-010 een geschikt en beter alternatief is voor BV voor de behandeling van CD30+ CTCL.

Relevantie

Als bij CD30+ CTCL de ziekte na een eerste systemische behandeling terugkeert zijn de therapeutische mogelijkheden zeer beperkt. De patienten reageren in de regel weliswaar bijzonder goed op BV, maar door de bijwerkingen moet deze behandeling bijna altijd voortijdig gestaakt worden. Een medicijn dat net zo effectief is, maar minder bijwerkingen heeft zal uitkomst kunnen bieden.

Onderzoeksvragen

Werkt TUB-010 net zo goed als BV voor CD30+ CTCL patiënten? 

Onderzoeksopzet

De onderzoeksvraag wordt in 2 stappen beantwoord. Eerst zal in vitro (in de reageerbuis) bepaald worden of tumorcellen van CD30+ CTCL patiënten gevoelig zijn voor TUB-010 en de resultaten zullen vergeleken worden met BV. In de 2e stap worden er tumoren gemaakt van tumorcellen van CD30+ CTCL patiënten in hiervoor geschikte muizen die vervolgens behandeld worden TUB-010 en BV. Hieruit zal blijken of TUB-010 in vivo net goed of mogelijk zelfs beter werkt dan BV.

Verwachte uitkomsten

We verwachten dat TUB-010 beter werkt dan BV en dat er een groter therapeutisch venster is (d.w.z. dat grotere hoeveelheden van de active component toegediend kunnen worden zonder ernstige bijwerkingen).

Benodigde stappen om resultaat te implementeren

Tezamen met de resultaten die Tubulis gaat verkrijgen uit de klinische trials met hodgkinlymfoom-patiënten kan aan het eind van project bepaald worden of er een klinische trial voor CD30+ CTCL patiënten gestart kan worden. De afd. Huidziekten van het LUMC zal hier dan een leidende rol in gaan spelen in samenwerking met ander expertcentra in Europa op het gebied van cutane lymfomen.