Kan de behandeling met daratumumab-lenalidomide-dexamethason tijdelijk gestopt worden bij patiënten met nieuw vastgesteld Multipel Myeloom?

start binnenkort
Beschikbaar voor gerichte giften

Onderzoekssamenvatting

De standaardbehandeling voor patiënten bij wie net multipel myeloom is vast gesteld is daratumumab-lenalidomide-dexamethason (afgekort: Dara-Rd). De behandeling wordt continu gegeven totdat de therapie geen effect meer heeft en de ziekte weer aan het toenemen is.

Behandelend artsen horen in de dagelijkse praktijk dat veel patiënten een periode zonder behandeling zouden wensen. Er zijn aanwijzingen dat het tijdelijk stoppen van de behandeling tot minder bijwerkingen leidt. Dit zou de kwaliteit van het leven kunnen verbeteren. De wens tot tijdelijk stoppen van de therapie is nog groter, als de ziekte al langere tijd onder controle is, want dan wordt door patiënten vaak gevoeld dat het middel erger is dan de kwaal. Een mogelijk nadeel van het tijdelijk stoppen van de behandeling zou kunnen zijn dat de ziekte korter onderdrukt wordt.

Onderzoeksrichting/voorgestelde oplossing

We willen onderzoeken of de behandeling een jaar na start van de behandeling veilig tijdelijk gestaakt kan worden. Na het stoppen wordt de behandeling weer hervat als in het bloed de eerste tekenen van de ziekte zichtbaar zijn. Dat is dus vóórdat er weer klachten van de ziekte zijn. 

Relevantie

Wij denken dat het belangrijk is dit uit te zoeken. Ten eerste voor patiënten die een tijdlang zonder behandeling kunnen leven, waarschijnlijk dan minder bijwerkingen hebben en een betere kwaliteit van leven. Ten tweede zal de behandeling goedkoper worden. Dat is belangrijk omdat de kosten van de dure geneesmiddelen steeds hoger worden en straks niet allemaal meer te betalen zijn. Door deze studie helpen we hopelijk samen mee aan dat probleem. 

Onderzoeksvragen

We onderzoeken bij de patiënten die doorgaan met de behandeling en bij de patiënten die tijdelijk stoppen met de behandeling;

  1. hoe lang de ziekte onderdrukt wordt
  2. hoeveel klachten patiënten hebben (last van de ziekte en bijwerkingen van de behandeling)
  3. hoe de kwaliteit van leven is

Daarnaast onderzoeken we de kosten van de behandeling als deze continu gegeven wordt en als deze tijdelijk gestopt wordt.

Onderzoeksopzet

We gaan bij de helft van de patiënten die meedoen aan dit onderzoek, de behandeling tijdelijk stoppen en hervatten als de ziekte in het bloed weer toeneemt. De andere helft gaat door met de behandeling.

Verwachte uitkomsten

We hebben met de resultaten van de studie met Dara-Rd continue 'berekeningen gemaakt' - dat heet 'simuleren'. Dit  laat zien dat als je kijkt naar de voordelen van de therapie (ziekteonderdrukking), en naar de nadelen (bijwerkingen) en die beide meeweegt, het zeer waarschijnlijk veilig is om te stoppen. 

Benodigde stappen voor implementatie resultaat

Als we inderdaad aantonen dat het veilig is, kunnen de hematologen in Nederland bij alle patiënten na 1 jaar behandeling met Dara-Rd de behandeling stoppen. Pas als de ziekte weer terugkomt in het bloed kun je dan weer starten. Dan is er een 'even, en misschien wel lange tijd zonder behandeling!'