Kosteneffectiviteit van de online MiLES interventie gericht op werkgevers, om succesvolle werkhervatting van (ex-)kankerpatiënten te bevorderen

lopend

Onderzoekssamenvatting

Achtergrond
Bijna de helft van de mensen die worden gediagnosticeerd met kanker is tussen de 18 en 65 jaar, oftewel in de werkende leeftijd. Voor veel mensen met een diagnose kanker is werk een belangrijk onderdeel van hun herstel en draagt werk bij aan kwaliteit van leven en financiële onafhankelijkheid. Vier op de 10 mensen blijken echter niet in staat om binnen een jaar na de kankerdiagnose het werk te hervatten. Bovendien is op de lange termijn de kans op werkloosheid voor (ex-)kankerpatiënten ongeveer 1,5 keer zo groot als bij mensen die geen kanker hebben gehad.

Werkgevers spelen een cruciale rol bij het begeleiden van werknemers met de diagnose kanker tijdens hun ziekteverzuim en re-integratie. Werkgevers zijn in staat praktische en sociale ondersteuning te bieden en goede arbeidsomstandigheden te creëren. Werkgevers zien het begeleiden van werknemers met kanker echter als een traject van ingewikkelde communicatie en besluitvorming. Er worden verschillende moeilijkheden ervaren, zoals het afwegen van belangen van de werkgever en die van de werknemer met kanker, en interesse en begrip tonen en tegelijkertijd zijn of haar privacy respecteren. Werkgevers geven dan ook aan dat ze kennis en ervaring missen om werknemers met kanker adequaat te begeleiden. Ze geven aan dat ze baat zouden hebben bij gemakkelijk toegankelijke op maat gemaakte informatie overwerkwijzen tijdens ziekteverzuim en re-integratie, communicatietraining en praktische hulpmiddelen om re-integratie van werknemers met kanker te bevorderen.

Voorgestelde oplossing
In een project dat recent met succes is afgerond (KWF-subsidienummer: UVA 2014-7153), hebben we een interventie voor werkgevers ontwikkeld (de zogenaamde MiLES interventie) die tot doel heeft om succesvolle werkhervatting van werknemers met kanker te bevorderen. Deze MiLES interventie is een online interventie met interactieve communicatievideo's, gesprekschecklists, links naar betrouwbare externe bronnen en beknopte, op maat gemaakte tips en informatie over het bevorderen van succesvolle werkhervatting van werknemers met kanker. Toen we het gebruik en het ervaren nut van de MiLES interventie onderzochten, vonden we dat de meeste werkgevers (82%) de interventie gebruikten, doorgaans 2-3 keer tijdens de onderzoeksperiode van 6 weken en gemiddeld 26 minuten per keer. Werkgevers vonden de interventie nuttig (d.w.z. ze ervaren nut: 7,6 van de 10 punten) en gaven aan dat ze de interventie zouden aanbevelen aan hun collega's. Werkgevers waardeerden de online beschikbaarheid en praktische toepasbaarheid van de MiLES interventie. Deze resultaten laten duidelijk zien dat werkgevers de MiLES interventie nuttig vinden, die past in hun dagelijkse praktijk.

Het is echter niet bekend of de MiLES interventie ook daadwerkelijk (kosten)effectief is in het verbeteren van succesvolle werkhervatting van werknemers met kanker. Kennis over (kosten)effectiviteit is dringend nodig, zodat een brede groep van werknemers met kanker en hun werkgevers daadwerkelijk kunnen profiteren van de MiLES interventie, wanneer (kosten)effectiviteit is bewezen.

Doel
Het doel van dit project is om (kosten)effectiviteit van de MiLES interventie te onderzoeken op succesvolle werkhervatting van werknemers met kanker.

Plan van aanpak
Om (kosten)effectiviteit te onderzoeken wordt een multicenter gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) met een proces en economische evaluatie uitgevoerd. Dit onderzoek bouwt voort op onze eerder uitgevoerde gerandomiseerde haalbaarheidsstudie. MiLES wordt geïmplementeerd in twee beoogde toekomstige implementatie settingen: Re-turn en Arbo Unie. Re-turn is een re-integratiedienst gespecialiseerd in kanker. Arbo Unie is een grote landelijke arbodienst. We gaan verschillende stakeholders van beide settingen interviewen om ervoor te zorgen dat MiLES tijdens de RCT goed wordt uitgevoerd binnen Re-turn en Arbo Unie. De op de werkgever gerichte MiLES interventie die wordt toegevoegd aan de diensten van Re-turn of Arbo Unie, wordt vergeleken met alleen de diensten van Re-turn of Arbo Unie. We gaan 140 werknemers met kanker en hun werkgevers includeren, en de follow-up periode is 12 maanden. Naast de primaire uitkomstmaat succesvolle werkhervatting van werknemers met kanker, wordt effectiviteit van MiLES geëvalueerd met betrekking tot secundaire uitkomsten op het niveau van de werknemer: kwaliteit van leven, kwaliteit van werken, tevredenheid met ondersteuning van werkgever en zelfeffectiviteit; en op het niveau van de werkgever: zelfeffectiviteit en tevredenheid over het werkhervattingsproces. Ook worden kosteneffectiviteit en kostenutiliteit vanuit zowel het maatschappelijk als het bedrijfsperspectief onderzocht. Parallel aan de multicenter RCT wordt ook een uitgebreide procesevaluatie met verschillende studiedeelnemers en stakeholders uitgevoerd.

Aan het einde van het onderzoek worden de resultaten van de RCT en procesevaluatie besproken met relevante stakeholders op het niveau van de sociaal-politieke context (bijv. beleidsmakers en werkgeversorganisaties), verschillende organisaties (bijv. werknemers met kanker en bedrijfsartsen), de gebruikers (bijv. werkgevers en HR-managers) en andere belanghebbenden zoals diverse re-integratiediensten en stakeholders van bestaande kanker-gerelateerde websites (bijv. kanker.nl). Aan de hand van deze gesprekken en de resultaten van de RCT en procesevaluatie worden aanbevelingen gedaan voor implementatie van MiLES buiten de onderzoeksetting. Het doel van deze aanbevelingen is om adoptie, implementatie en duurzaamheid van MiLES buiten de onderzoeksetting te bevorderen.

Verwachte uitkomsten
De MiLES interventie biedt werkgevers een veelbelovend hulpmiddel om succesvolle werkhervatting van werknemers met kanker te bevorderen. Kennis over (kosten)effectiviteit van de MiLES interventie is een noodzakelijke volgende stap voor duurzame implementatie van de MiLES interventie buiten de onderzoeksetting. Wanneer (kosten)effectief, zet dit project deze vervolgstappen, zodat werknemers met kanker en hun werkgevers kunnen profiteren van de MiLES interventie. De MiLES interventie vergroot de zelfeffectiviteit van werkgevers tijdens de ziekteverzuim en re-integratiebegeleiding van werknemers met kanker. En nog belangrijker, dit bevordert succesvolle werkhervatting van werknemers met kanker en verbetert hiermee hun kwaliteit van leven.