MRI gestuurde radiotherapie voor hersenmetastasen zonder masker in een dag.

Health~Holland
start binnenkort

Onderzoekssamenvatting

Een van de plekken waar tumoren kunnen uitzaaien is de hersenen. De meeste patiënten met uitzaaiingen in de hersenen, de zogenaamde hersenmetastasen, worden behandeld met radiotherapie. Meestal kan dit in een enkele behandelsessie plaatsvinden. Tijdens de behandeling voorkomt een op maat gemaakt masker de beweging van het hoofd. Dit masker zorgt voor stabiliteit en nauwkeurigheid tijdens de behandeling. Een nadeel is dat het ook ongemak kan veroorzaken door het vrije zicht en het slikken te belemmeren. Voor de huidige behandeling moet de patient minstens twee keer naar het ziekenhuis komen:  voor het maken van het masker en de beeldvorming en voor de uiteindelijke behandeling. Omdat breinmetastasen snel kunnen groeien is het belangrijk om de tijd tussen de voorbereiding en behandeling zo kort mogelijk te houden, zodat de hele tumor voldoende bestralingsdosis krijgt. 

Onderzoeksrichting/voorgestelde oplossing

In dit project gaan we een geautomatiseerde, maskervrije werkwijze op de 1,5T MR-Linac ontwikkelen voor patiënten met hersenmetastasen. Dit systeem maakt gebruik van een antenne voor het maken van MRI-beelden van de hersenen, die de straling doorlaat en de patient vrij zicht laat. Mocht de patient bewegen dan kan de behandeling onmiddellijk en automatisch onderbroken worden omdat de beweging van het hoofd continu met MRI gevolgd wordt.

Relevantie

Met deze nieuwe aanpak verminderen we de belasting en verbeteren we de behandelervaring voor deze kwetsbare patiënten. Daarnaast is er minder personeel nodig door de efficiëntere opzet met automatische stappen voor het opzetten en berekenen van het behandelplan. Dit is belangrijk omdat er een toenemende schaarste aan medisch personeel is in onze vergrijzende maatschappij.

Onderzoeksvragen

  • Hoe beïnvloedt een werkwijze zonder masker de ervaring en de tevredenheid van patiënten met hersenmetastasen?
  • Wat is het effect van het continue volgen van bewegingen van het hoofd op de nauwkeurigheid van de radiotherapiebehandeling?
  • Zijn de automatische stappen zoals het intekenen van de tumoren en het berekenen van het bestralingsplan minstens even goed als de huidige werkwijze?
  • Hoe kan de geautomatiseerde workflow bijdragen aan het verminderen van het aantal personeelsleden in de zorg en het verkorten van de wachttijden?

Onderzoeksopzet

De studie zal bestaan uit een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve methoden. We zullen patiënten vragen om hun ervaringen te delen, terwijl ook gegevens over behandeltijden en personeelsbehoeften worden verzameld. Daarnaast zal de effectiviteit van alle nieuwe beeldvorming en behandelstappen worden geëvalueerd.

Verwachte uitkomsten

We verwachten dat patiënten zich meer op hun gemak zullen voelen, dat de wachttijd verkort en dat er efficiënter gebruik gemaakt gaat worden van personeel. We gaan ervanuit dat de behandeling gelijkwaardig is of zelfs beter zal zijn in vergelijking met de huidige werkwijze.

Benodigde stappen voor implementatie

  • Ontwikkeling en testfase van de werkwijze zonder masker op de MR-Linac.
  • Training van personeel in het gebruik van het nieuwe systeem.
  • Uitvoeren van de studie met patiënten en het verzamelen van data.
  • Analyse van de resultaten en de ervaring van patiënten.
  • Invoeren van de nieuwe werkwijze in de klinische praktijk op basis van de bevindingen.