OLIPEC; curatieve behandeling voor patiënten met peritoneale en beperkte lever en/of long metastasen door combinatie chemotherapie en metastasebehandeling en HIPEC

lopend
Beschikbaar voor gerichte giften

Onderzoekssamenvatting

Achtergrond, probleemstelling
De OLIPEC studie is een prospectief klinisch onderzoek bij patiënten met synchrone of metachrone peritoneale metastasen van een colorectaal carcinoom in combinatie met beperkte lever en /of  long metastasen. Deze groep patiënten krijgt nu volgens de richtlijn palliatieve behandeling met systemische (chemo)therapie. De overleving bedraagt dan ongeveer 12-20 maanden ofwel 5-15% 3 jaars overleving. Er zijn cohort studies die aantonen dat indien zowel de levermetastasen lokaal worden behandeld als cytoreductei en HIPEC wordt toegepast er een aanzienlijke beter overleving kan worden bereikt van wel 30 maanden oftwel 34% 3 jaars overleving. Ondanks deze data is worden deze  opties vaak niet aangeboden. Dit komt mede omdat de data die er is afkomstig is van kleine studies van geringe kwaliteit.
Onderzoeksvraag en relevantie
De OLIPEC studie beoogt de overleving aanzienlijk te verbeteren met deze experimentele combinatiebehandeling waarbij inductie chemotherapie wordt gegeven, gevolgd door lokale behandeling van de lever/ long metastasen en chirurgische cytoreductie/HIPEC voor behandeling van de peritoneale metastasen. De bijwerkingen van deze behandeling zullen nauwlettend worden gevolgd en verwacht wordt dat deze acceptabel zullen zijn. Het primaire eindpunt is de 3-jaarsoverleving en de secundaire eindpunten zijn kans op genezing, ziekte vrije overleving,  toxiciteit van de behandeling en de kwaliteit van leven. De OLIPEC studie zal openen in alle 8 Nederlandse HIPEC centra om patiënten te includeren voor de experimentele therapie. Als controle groep zullen patiënten dienen die participeren in het Prospectieve Landelijk CRC cohort (PLCRC) en de huidige standaard therapie, palliatieve systemische chemotherapie krijgen.  Er is niet gekozen voor een gerandomiseerde of trials within cohorts (TwiCs) omdat geen grote aantallen patiënten te verwachten zijn en ook de waarschijnlijke voorkeur voor de experimentele arm door patiënt en dokter te groot zal zijn. Een recente systematische review van de literatuur en een enquete in de HIPEC centra en gesprekken met de patiënten vereniging, stichting darmkanker heeft uitgewezen dat met huidige inzichten er grote motivatie is om de patiënten deze experimentele arm en niet de controle arm; palliatie aan te bieden.  Daarom is bewust gekozen voor een fase 2 studie om deze experimentele behandeling te evalueren. Met een totale onderzoeksgroep van 69 controlepatiënten en 69 patiënten in de experimentele groep zullen volgens een intention-to-treat analyse het primaire eindpunt (overleving na 3 jaar) en de secundaire eindpunten (respons op therapie, morbiditeit en kwaliteit van leven) worden geëvalueerd. De OLIPEC trial verwacht dat er een aanzienlijk verbetering in overleving van 15% na 3 jaar  in de standaard behandeling naar 34% na 3 jaar in de experimentele benadeling kan worden bereikt. Dit zal gepaard gaan met gelimiteerde morbiditeit en mortaliteit ten gevolge van deze behandeling. Dit past in de missie van het KWF om deze vorm van kanker waar nu weinig onderzoek voor wordt gedaan  beter behandelbaar te maken met in acht name goede kwaliteit van leven en kans op genezing.