PROOV Studie: Gebruik maken van de synergie tussen PARP-remming en verwarmde buikspoeling (HIPEC) bij patiënten met ovariumcarcinoom

Alpe d'HuZes
lopend

Onderzoekssamenvatting

In Nederland worden per jaar ongeveer 1.400 vrouwen gediagnostiseerd met eierstokkanker. Eierstokkanker is een kwaadaardige aandoening die ontstaat in de eileiders of eierstokken. Omdat deze kwaadaardigheid weinig klachten geeft wordt de diagnose vaak gesteld als de ziekte zich heeft verspreid in de buik (stadium 3 of 4). De behandeling bestaat dan uit een combinatie van chemotherapie en een operatie waarbij alle zichtbare ziekte wordt verwijderd. Desondanks komt de ziekte vaak terug. Van de 100 vrouwen die met dit stadium worden gediagnostiseerd zijn na 5 jaar nog 30-40 vrouwen in leven. 

Onderzoeksrichting/voorgestelde oplossing

Door het combineren van 2 succesvolle behandelingen (HIPEC en PARP-remming) wordt bestudeerd of de achterblijvende tumorcellen na de operatie zwakker gemaakt kunnen worden zodat zij minder goed kunnen overleven.

HIPEC: De verwarmde buikspoeling met chemotherapie in aansluiting op de operatie leidt tot een 1 jaar langere overleving. Sinds 2018 wordt HIPEC in 10 ziekenhuizen in Nederland standaard toegepast bij patiënten met stadium-3-eierstokkanker.
PARP-remming: Na toediening van chemotherapie raken de tumorcellen beschadigd. Tumorcellen hebben een herstelmechanisme waardoor ze de schade weer kunnen herstellen. PARP-remming blokkeert dit herstelmechanisme waardoor de tumorcellen afsterven. Vooral bij patiënten met een genafwijking in het herstelmechanisme leidt dit tot een langere overleving.
HIPEC en PARP-remming: De verwarmde buikspoeling belemmert het herstelmechanisme en maakt tumorcellen zwakker bij patiënten met en zonder genafwijking. We willen kijken wat het effect is als de PARP-remming en de verwarmde buikspoeling gecombineerd wordt.

Relevantie

We willen onderzoeken of we, door HIPEC en PARP-remming te combineren, ervoor kunnen zorgen dat de ziekte minder vaak terugkomt en de overleving verbeterd. Deze combinatie van 2 succesvolle behandelingen is nieuw. 

Dit is mogelijk een oplossing voor het probleem van terugkeer van ziekte waar patiënten met eierstokkanker vaak mee geconfronteerd worden.

Onderzoeksvragen

  • Kunnen we, bij patiënten met eierstokkanker, achterblijvende tumorcellen in de buik gevoeliger maken voor chemotherapie door het combineren van verwarmde buikspoeling met chemotherapie en PARP-remming?
  • Is het mogelijk om van het verwijderde weefsel een in vitro model te ontwikkelen waarmee we het mechanisme waarmee HIPEC en PARP-remming werkt kunnen bestuderen?

Onderzoeksopzet

Fase I/II-studie waarbij patiënten voorafgaand aan de HIPEC-operatie 7 dagen PARP-remming krijgen.

Verwachte uitkomsten

In de fase I-studie verwachten we een dosis PARP-remming te vinden die veilig toegediend kan worden in combinatie met HIPEC.
In fase II-studie verwachten we voldoende materiaal te verzamelen om het model te ontwikkelen in het laboratorium zodat we het mechanisme waarop de combinatie van HIPEC en PARP-remming werkt kunnen bestuderen. Het effect van de behandeling op het beloop van de ziekte wordt geëvalueerd en resultaten worden gedeeld met patiëntenvereniging en beroepsgenoten.

Omschrijving stappen om resultaat te implementeren

Binnen de Nederlandse studiegroep voor gynaecologische oncologie (DGOG) zal besproken worden om een fase III-studie op te zetten waarmee effect op de overleving van de gecombineerde behandeling bestudeerd wordt.