Eierstokkanker

Eierstokkanker beter behandelen

​​Jaarlijks krijgen ongeveer 1.370 vrouwen eierstokkanker. Het wordt vaak laat ontdekt. Bij de diagnose heeft 3 van de 4 vrouwen al uitzaaiingen in de buik. Van die vrouwen is 5 jaar na de behandeling nog 40% in leven. 

Een HIPEC-behandeling kan dit percentage met 10% laten stijgen. Deze belangrijke doorbraak is mogelijk gemaakt door donateurs van KWF. Om de vooruitzichten voor deze vrouwen verder te verbeteren is meer onderzoek nodig.

Steun onderzoek

Met jouw hulp kunnen artsen onderzoeken hoe ze eierstokkanker sneller kunnen ontdekken en beter kunnen behandelen.

Veelgestelde vragen over eierstokkanker

Eierstokkanker ontstaat in de eierstok of eileider. De medische term is ovariumcarcinoom. Het wordt vaak laat ontdekt als er al uitzaaiingen zijn. Dan is de ziekte niet meer te genezen.
Jaarlijks krijgen ongeveer 1.370 vrouwen eierstokkanker. De meeste vrouwen zijn tussen de 55 en 85 jaar.

Oorzaken

De precieze oorzaak van eierstokkanker is niet bekend. Wel zijn er 2 belangrijke dingen die de kans op eierstokkanker groter maken:

  • een erfelijke aanleg
  • het aantal eisprongen gedurende het leven. Meer eisprongen lijkt de kans op eierstokkanker te vergroten. Dat is zo bij:
    • de eerste ongesteldheid op een jonge leeftijd
    • late overgang
    • geen of weinig zwangerschappen
    • niet of kort borstvoeding geven
    • geen anticonceptiepil gebruiken

In het begin geeft eierstokkanker vaak geen klachten. De eierstokken liggen vrij in de buikholte. Een tumor kan daardoor groot worden zonder dat je het merkt.
Er zijn wel een aantal symptomen als de kanker zich in de buik heeft verspreid:

  • opgeblazen gevoel of dikke buik
  • snel een vol gevoel 
  • geen trek in eten
  • misselijkheid
  • pijn in de onderbuik 
  • vaker plassen dan normaal
  • problemen met poepen, zoals verstopping of diarree
  • vermoeidheid zonder reden
  • afvallen zonder duidelijke reden
  • onverwacht bloedverlies uit de vagina: na de overgang of als je niet ongesteld bent

Naar de huisarts

Deze klachten kunnen door eierstokkanker komen, maar dat hoeft niet. Heb je deze klachten langer dan 3 weken? Ga dan naar de huisarts. Ga bij bloedverlies dat je niet verwacht direct naar de huisarts.

De ziekte wordt vaak pas laat ontdekt. Als er al uitzaaiingen zijn. Genezing is dan niet meer mogelijk. De 5-jaarsoverleving van eierstokkanker is 40%. Na 10 jaar is nog maar 30% van de vrouwen in leven.

Eierstokkanker zelf is niet erfelijk. De aanleg voor eierstokkanker kan dat wel zijn. Ongeveer 10% van de vrouwen met eierstokkanker heeft de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg

De eierstokken liggen redelijk vrij in de buikholte. Een tumor kan daardoor behoorlijk groot worden voordat iemand klachten krijgt. Symptomen komen pas als de kanker zich in de buik heeft verspreid. Meestal is de ziekte dus al in een laat stadium bij ontdekking. Er zijn er uitzaaiingen in de buik of ergens anders in het lichaam.

Op kanker.nl vindt je meer informatie over eierstokkanker

Antoinette

Antoinette kreeg meer tijd dankzij HIPEC

Antoinette kreeg HIPEC, een nieuwe behandeling van eierstokkanker. Een zware behandeling, maar wel eentje waardoor ze meer tijd kreeg: “Als het aan mij ligt ga ik nog jaren van mijn kleinkinderen genieten.” 

Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis

Betere overleving met HIPEC

Behandeling met HIPEC – een spoeling met chemotherapie in de buik – zorgt bij een groep vrouwen voor een stijging van de 5-jaarsoverleving van 30 naar 40%.

portret vrouw met bloesem-campagne Voor het leven

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Vrouwelijke arts in gesprek met patiënt

Als je niet meer beter wordt

Heb je kanker en kan je niet meer genezen? Dan richt de zorg zich op het remmen van de ziekte en/of het verminderen van de klachten. Dit is de palliatieve fase. Wat houdt dat in?

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

logo van patiëntenvereniging olijf 401x401

Stichting Olijf

Patiëntenorganisatie Olijf is een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Je kunt er terecht voor lotgenotencontact en belangenbehartiging. 

Vragen over eierstokkanker

Op kanker.nl vind je meer informatie over eierstokkanker, de symptomen, risico's, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis).

Onderzoeken eierstokkanker

Wil je weten welke onderzoeken naar eierstokkanker KWF financiert met steun van onze donateurs?

Overgewicht en eierstokkanker

Overgewicht verhoogt het risico op eierstokkanker. Dit geldt vooral bij veel vet op de buik.