Voeding die je kans op kanker groter maakt
Neem deze soorten eten en drinken niet te vaak
Eet je ongezond? Dan heb je meer kans op kanker. Dit is bij de ene soort duidelijker bewezen dan bij de andere. Het betekent niet dat je altijd kanker krijgt als je ongezond eet. Maar het maakt je kans op kanker wel groter.
Wat kun je beter niet of minder eten? We zetten het voor je op een rij.
1. Rood vlees
Rood vlees is vlees met een rode/roze kleur. Bijvoorbeeld:
- Rundvlees
- Lamsvlees
- Varkensvlees
- Bewerkt vlees: vlees dat gerookt, gedroogd of gezouten is of waar conserveringsmiddelen in zitten. Bijvoorbeeld broodbeleg
In deze voeding zitten stoffen waar je darmkanker van kunt krijgen. In rood vlees zit een kleurstof: heemijzer. Eet je dit vaak? Dan kan je darmwand beschadigen. Je hebt dan meer kans op darmkanker. Bij bewerkt vlees heb je meer kans op kanker door de manier waarop het gemaakt is.
Wat kun je doen?
- Eet maximaal 500 gram vlees per week
- Waarvan maximaal 300 gram rood vlees
- Eet geen of weinig bewerkt vlees
- Wissel rood vlees af met kip, vis of een vleesvervanger
2. Voedingssupplementen
Voedingssupplementen kunnen je kans op kanker vergroten als je geen tekort aan voedingsstoffen hebt. Slik je sommige vitaminen teveel? Bijvoorbeeld antioxidanten? Dan kan dat ervoor zorgen dat een tumor sneller groeit in je lichaam. Of dat kankerbehandelingen minder goed werken.
Voedingssupplementen zijn pillen, poeders of drankjes die je extra neemt naast je gewone eten en drinken. Bijvoorbeeld:
- Vitamines, bijvoorbeeld foliumzuur, vitamine B6, B12, B2, vitamine D
- Mineralen, zoals magnesium en calcium
- Bioactieve stoffen, zoals stoffen uit soja en knoflook
Wat kun je doen?
- Gebruik liever geen voedingssupplementen
- Soms kan een voedingssupplement wel een aanvulling op je voeding zijn. Bijvoorbeeld als je zwanger bent of ouder dan 65 jaar. Heb je hier vragen over? Bespreek dit met je huisarts.
- Eet in plaats daarvan gevarieerd en gezond
3. Fast food en andere producten met veel calorieën
Fastfood zoals snacks en patat en ander eten met veel calorieën zijn niet goed voor je gezondheid. Eet je ze vaak? Dan kun je overgewicht krijgen. En teveel vet rond je buik. Je hebt dan meer kans op kanker.
Overgewicht
Ongeveer 4% van de mensen met kanker krijgen dit door overgewicht. Ook kun je door overgewicht andere ziektes krijgen. Overgewicht heb je als je een BMI hebt van 25 of hoger. Bereken hier je BMI.
Buikvet
Ook hoeveel buikvet je hebt zegt iets over je gezondheid. Hoe meer buikvet je hebt, hoe groter je kans op kanker of andere ziektes. Je kunt checken of je teveel buikvet hebt door je buikomtrek te meten:
Een te hoge buikomtrek:
- Vrouwen: meer dan 80 cm
- Mannen: meer dan 94 cm
Op de site van het Voedingscentrum zie je hoe je je buikomtrek meet
Zijn suiker en vet kankerverwekkend?
Suiker en vet zelf zijn niet kankerverwekkend. Alleen kun je wel overgewicht en teveel buikvet krijgen als je er teveel van eet. En daardoor heb je wel meer kans op kanker.
Wat kun je doen?
Eet vooral gezonde voeding:
- Eet producten met veel vezels: zoals groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten
- Eet weinig voeding waar je overgewicht van kunt krijgen: zoals koek, snoep en gebak
- Eet zo weinig mogelijk vlees
Zo hou je de kans op overgewicht en teveel buikvet klein.
Meer weten over voeding en kanker?
Wil je meer weten over voeding en kanker? Over voeding die je kans op kanker kleiner of juist groter maakt? Op de site van het Voedingscentrum lees je er alles over.