Protonentherapie
Leonie ter Braak op stage in protonentherapiecentrum
Leonie ter Braak ging op Sterren Stage bij radiobioloog prof. Rob Coppes om meer te weten te komen over de voordelen van protonentherapie.
In Sterren Stage maken bekende Nederlanders kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kankeronderzoek.
Het voordeel van protonentherapie
Protonen zijn heel gericht naar de tumor te sturen. Daardoor komt er weinig straling op de omliggende weefsels. De patiënt ervaart zo minder bijwerkingen!
Jelena erg dankbaar
'Mijn tumor zat op een onmogelijke plek. Zonder protonentherapie had ik blind kunnen worden.'
Onderzoek naar protonentherapie
Bewegende tumoren
Bij protonentherapie (bestraling) is het belangrijk dat de patiënt stilligt. Maar tumoren in de borstkas bewegen continu. Dr. Antje Knopf onderzoekt hoe je deze tumoren zo precies mogelijk bestraalt.
Effecten van protonen
Prof. Rob Coppes onderzoekt het effect van protonen op gezond en ziek weefsel. Dat levert kennis op over hoe je protonentherapie verder kunt verbeteren. En over optimale behandelcombinaties.
Behandeling op maat
Bij welke patiënten valt de grootste winst te boeken? Dat onderzoekt prof. Hans Langendijk. Hij vergelijkt behandelplannen van protonen en fotonen.
Protonentherapiecentra in Nederland
UMC Groningen Protonentherapiecentrum
In juni 2018 opende het eerste protonentherapiecentrum in Nederland zijn deuren. In de Groningse kliniek worden als enige ook kinderen behandeld.
HollandPTC Delft
Sinds november 2018 kan men terecht in het Holland Protonen Therapie Centrum. Het betreft een samenwerking tussen de TU Delft, Erasmus MC, LUMC, Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek. (Beeld: TU Delft)
Maastro Protonentherapie
Maastro Protonentherapie opende in februari 2019. Er wordt nauw samengewerkt met de medisch specialisten van o.a. het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en het Radboudumc.