Hoe slecht is de zonnebank?

Zonnebank

Gebruik de zonnebank niet

Ben je van plan om binnenkort onder de zonnebank te gaan? Lees dan eerst even verder.
Er zijn veel misverstanden over de zonnebank. Met deze 6 vragen zetten we het voor je op een rij.

Ja.
Of de uv-straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-stralen.
Daarnaast moet je de straling van de zonnebank optellen bij de natuurlijke straling van de zon. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.

Volgens Europese wetgeving mag de zonkracht van een zonnebank niet sterker zijn dat de zonkracht tijdens een zomervakantie aan de Middellandse zee. 
Maar de zonkracht meet alleen de uvb-straling. De meeste zonnebanken geven ook uva-straling af. Vaak veel meer dan de natuurlijke zon.  

De gevaren van een zonnebank zijn volgens de Gezondheidsraad hetzelfde als de gevaren van de zon. Huidkanker kan dus ook ontstaan door de zonnebank.

Nee. 
Je maakt wel vitamine D aan onder de zonnebank, maar je hebt veel meer licht nodig om een beetje vitamine D aan te maken. En zo lang en zo vaak onder de zonnebank is niet gezond. 
Je hebt zonnebanken ook helemaal niet nodig, want de zon, goede voeding en zo nodig vitamine D-tabletten zorgen samen voor genoeg vitamine D.

Lees meer over vitamine D

Het wordt vaak aangeraden, maar het is niet zinvol. 
Door uvb-straling kan huidverdikking worden opgebouwd. Dit biedt een natuurlijke bescherming tegen uv-belasting van de huid. Veel zonnebanken stralen echter vooral uva-licht uit. Deze uva-stralen geven géén natuurlijke bescherming. Maar ze leiden wel tot huidveroudering en tot huidkanker.

Lees meer over uv-straling

Tot je 18e ontwikkelt je huid zich nog. Beschadigt je huid op jonge leeftijd, zoals bij verbranding? Dan is de kans groter dat je op latere leeftijd huidkanker krijgt.

Onder de zonnebank krijgt je huid in een korte tijd een hoge dosis uv-straling. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Het bruine kleurtje verdwijnt, maar de beschadiging van je huid blijft.