Borstzelfonderzoek
Leer je borsten kennen
Borsten ontwikkelen zich een leven lang. Wanneer je 20 bent zien ze er anders uit dan wanneer je 50 bent. Ook voelen borsten anders aan als je ouder bent, dan wanneer je jonger bent. Het is belangrijk voor een vrouw, om vertrouwd te raken of zijn met haar borsten. Zo weet je wat bij jou normaal is en kun je eventuele veranderingen en afwijkingen eerder opmerken.
Wat is normaal?
Om verdachte veranderingen te herkennen is het belangrijk dat je van je borsten weet wat normaal is. Het is heel gewoon dat de borsten niet precies gelijk van formaat zijn. Sommige vrouwen hebben van jongs af aan al een of twee ingetrokken tepels. Dat is dan niets om je druk over te maken.
Een borst bestaat voor een groot deel uit klierweefsel. Wanneer je je borsten bevoelt kan het onder de huid hobbelig of bobbelig aanvoelen. Dat is het klierweefsel. Voel je in je borst een knobbeltje, dan kan dat wijzen op een tumor, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak gaat het om een cyste, een met vocht gevulde holte of een bindweefselknobbel.
Waarom is het belangrijk om je borsten te checken?
Als je regelmatig je borsten checkt, leer je ze goed kennen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor hoe vaak je dit zou moeten doen. Sterker, te vaak checken kan leiden tot stress en onnodige medische onderzoeken.
Maar over het algemeen geldt: als je weet hoe je borsten er normaal gesproken uitzien en voelen, herken je het makkelijker als er iets verandert. Merk je een verandering op en vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je huisarts.
Waar let je op als je je borsten checkt?
- Ongewoon hard knobbeltje in de borst
- Deukjes, kuiltjes of putjes in de huid
- Bult(je) op de borst
- Verharding van de borst
- Verandering van de huid of bijvoorbeeld een huidzweertje dat niet goed geneest
- De huid van de borst ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid, schilferig en roodheid
- Vorm of grootte van de borst verandert
- Borst voelt warm aan en is rood gekleurd
- Dikke ader in de borst of een verdikt strengetje naar de tepel
- Veranderingen van de tepel met verschijnselen als roodheid, schilfertjes of eczeem
- Ingetrokken tepel (behalve als je dat altijd al hebt gehad)
- Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, melkachtig of groenig van kleur)
Je kan ook andere dingen zien of voelen. Zoals een verdikking of zwelling in de oksel. En soms kan een anders aanvoelende plek ook pijnlijk zijn.
Hoe check je je borsten?
1. Ga voor de spiegel staan en kijk naar je borsten. Check of je iets opvallends ziet.
2. Naast kijken is het ook belangrijk om te voelen.
3. Leg je linkerarm in je nek en voel met je vlakke rechterhand je linkerborst.
4. Voel met zachte draaiende bewegingen elk gedeelte van je borst, van buiten naar binnen. Het is belangrijk om helemaal tot aan je sleutelbeen en oksel te voelen.
5. Check of je een knobbel, verharding of andere verandering voelt.
6. Doe hetzelfde met je rechterborst.
Voel of zie je iets anders dan normaal of maak je je zorgen? Ga dan naar je huisarts.
Wanneer kan je het beste je borsten onderzoeken?
Liefst in de week na je ongesteldheid. Ongesteldheid kan er voor zorgen dat je borsten anders aanvoelen dan de periode ervoor of erna. Deze veranderingen kunnen onschuldig zijn. Voel of zie je iets vreemds tijdens de cyclus? Houd het in de gaten en kijk of het verandert na je ongesteldheid. Controleer je borsten opnieuw wanneer je ongesteldheid voorbij is.
Ook hier geldt: vertrouw je het niet, neem dan contact op met je huisarts.
Verandering in je borsten door zwangerschap en borstvoeding
Ook zwangerschap heeft invloed op het uiterlijk en de gevoeligheid van je borsten. Tijdens de zwangerschap en/of de periode van borstvoeding, veranderen borsten ook. Het is raadzaam om ook dan goed op te letten en je borsten in de gaten te houden.
Veel afwijkingen of symptomen in de borst zijn geen kanker. Houden de veranderingen langere tijd aan, neem dan contact op met je huisarts.
Hoe voelt een knobbeltje in de borst?
Wanneer er wordt gesproken over een knobbeltje in de borst, wordt er een verdikking die anders dan ‘normaal’ voelt bedoeld. Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, dus hard en glad. Maar het kan ook voelen als een harder of wat stugger plekje dat anders voelt dan de rest van de borst.
Het kan ook voelen als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is. Voel je een knobbeltje of plekje dat niet snel verdwijnt, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen voor verder onderzoek.
Veelgestelde vragen over een knobbeltje in je borst.
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Vrouwen vanaf 50 t/m 75 jaar krijgen elke 2 jaar een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ze krijgen dan een mammografie. Zo kan de dokter eerder ontdekken of je borstkanker hebt. Bekijk meer informatie over het bevolkingsonderzoek.